JEDINA S BALKANA

Lejla Krasnić pokazat će umijeće pravljenja kafe: Sarajka na prestižnom takmičenju u Londonu

Odrasla sam okružena mirisom kafe, uz baku koja ju je svakodnevno pekla, i već u ranoj dobi se razvila ljubav prema tom napitku, priča Krasnić

Krasnić: Odmalena zavoljela kafu. Instagram

7.3.2024

Sarajka Lejla Krasnić (26) jedina je kandidatkinja koja će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na jednom od najvećih festivala kafe na svijetu, a samim tim i svoj rad, kao i titulu koju nosi unutar Fabrika Coffee Sarajevo (Head of Barista). 

Krasnić će na ovom takmičenju pokazati kreativnost u spravljanju kafe i okusa.

Početak avanture

Kako je kazala za "Avaz“, učestvovat će na takmičenju na London Coffee Festivalu, koji će biti održan od 11. do 14. aprila 2024. u Londonu, te je trenutno jedina s Balkana koja se kvalificirala na Coffee Masters Around the World.

- Došla sam na ideju da se prijavim na ovo takmičenje jer sam imala jednostavnu želju da posjetim London Coffee Festival, budući da je to jedan od najvećih događaja na svijetu. Kada sam se prijavila, nisam imala neka očekivanja, međutim, upala sam u top 10 listu od 144 države i više od 400 prijavljenih učesnika. To mi je bio pozitivan šok - kaže Lejla.

Na događaju, dodaje, učestvuje više od 250 brendova kafe i gurmanske hrane, degustacija i demonstracija barista svjetske klase.

Pokazala umijeće u pravljenju kaf. Facebook

Krasnić se prisjetila i svojih prvih susreta s kafom.

- Odrasla sam okružena mirisom kafe, uz baku koja ju je svakodnevno pekla, i već u ranoj dobi se razvila ljubav prema tom napitku. Sa 15-16 godina, dok sam još bila učenica, počela sam raditi kao pomoćnica u kafiću. Sa 19 godina upoznala sam se sa specijalnom kafom, što je označilo početak mog stalnog avanturisanja - govori Krasnić.

Brojni treninzi

Otad je, dodaje, pohađala brojne treninge za bariste, učeći kako pržiti kafu i pripremati je na najbolji mogući način. Posljednje tri godine radi kao glavni barista i menadžer poslovnice u Fabrika Coffee Shopu u Sarajevu.

- Prošle godine konačno sam pokrenula Fabrika akademiju za buduće bariste. Osim toga, učestvovala sam u raznim takmičenjima gdje sam više puta nagrađivana. Na posljednjem takmičenju u Dubrovniku osvojila sam dvije zlatne medalje i nagradu za najboljeg senior baristu. Također, mogu da istaknem da sam se plasirala na svjetsko takmičenje koje se dešava u Londonu u aprilu ove godine, na kojem imam priliku predstavljati prvi put našu državu - ističe Krasnić.

Ostvarenje snova

Oduvijek je maštala da ode na svjetsko prvenstvo i ta joj se želja ostvarila.

- Ljudi rade po 10-15 godina da bi to ostvarili, ja mogu reći ponosno da sam to ostvarila kroz posljednjih nekoliko godina aktivnog rada, treniranja i takmičenja. Želim postati najveći stručnjak u svijetu kafe jer kafa je sve ono što sami ne možemo zamisliti. Svaka šoljica kafe može vas odvesti na mjesto na kojem ranije niste bili - ističe Krasnić.

Moj put s kafom bio je ispunjavajući i nagrađujući i radujem se nastavku rasta u svijetu kafe, kazala je Krasnić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.