DETALJI S ROČIŠTA

Odbrane Debevca i Mehmedagića se protive mjerama zabrane Tužilaštva

Tužilac je upozorio kako Debevec ima dvojno državljanstvo i nekretnine u Španiji, te da postoji mogućnost bijega

Osman Mehmedagić Osmica i Ranko Debevec. Facebook

11.3.2024

U Sudu BiH je završeno ročište suspendovanom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem šefu OSA-e Osmanu Mehmedagiću Osmici.

Nakon što je Tužilaštvo BiH predložilo da se za osumnjičene Debevca i Mehmedagića odredi kućni pritvor, zabrana napuštanja boravišta, kao i zabrana sastajanja sa svjedocima i oduzimanje putnih isprava, odbrana obojice osumnjičenih se usprotivila tom prijedlogu.

Advokatica Ranka Debevca Tatjana Savić je kazala da je njemu istekla lična karta, te da ima zdravstvene probleme, kao i određene porodične probleme, te da je zbog toga bitno da ne bude u kućnom pritvoru. 

"Jedina suvisla zabrana"

Ona je rekla da je jedina suvisla zabrana komuniciranja sa svjedocima, koja se svakako podrazumijeva.

Nermin Mulalić, advokat drugooptuženog Mehmedagića, kazao je da je saglasan s navodima odbrane Debevca. 

Također je spomenuto i zdravstveno stanje Mehmedagića, te navedeno da bi zbog toga bilo važno da se ne određuje kućni pritvor jer u tom slučaju se za svaki odlazak doktoru treba podnositi zahtjev Sudu.

Sudija Mirsad Strika je pitao ukoliko bi se eventualno izrekle mjere zabrane kretanja, na koje područje bi to bilo prihvatljivo.

Većina svjedoka iz Kantona Sarajevo 

Odbrana obojice osumnjičenih je kazala da je to Kanton Sarajevo, iako ne misle da su potrebne mjere zabrane kretanja. 

Na te navode je reagovao i tužilac Feđa Fejzagić i rekao da se protivi bilo kom ublažavanju mjera, pogotovo na nivo Kanton Sarajevo jer je većina svjedoka upravo iz Kantona Sarajevo.

Vezano za Ranka Debevca upozorio je da on ima dvojno državljanstvo i nekretnine u Španiji, te da postoji mogućnost bijega.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.