ISTRAŽILI SMO

U Sarajevu nedostaje infrastrukture, a invazija je u okolini Mostara: Za gradnju kuće treba 200.000 KM

U Hercegovini naročito zemljište kupuju Sarajlije, pa i Tuzlaci i Zeničani, kaže Ljajić

Mostar: U okolini grada zemljište se rasprodaje. Facebook

Meliha Smajkic

11.3.2024

Put do prve nekretnine nikada nije bio teži i praktično kupovina novog stana zbog cijena nekretnina koje su na historijskom maksimumu u BiH sve je veći luksuz. 

Prosječna cijena stana u Federaciji BiH u protekloj godini iznosila je 2.255 KM po metru kvadratnom i u odnosu na 2022. povećana je za skoro 15 posto. 

Tako se u posljednje vrijeme građani sve više odlučuju na izgradnju vlastite kuće, uprkos tome što je došlo do poskupljenja građevinskog materijala.

Nije trend

Spaho Ljajić, stručnjak za nekretnine, kaže nam da i do njih dolaze informacije o tome kako sve više građana, pogotovo mladih, pribjegava gradnji kuće. 

Međutim, kako naglašava, to baš i nije trend kada je riječ o Sarajevu, budući da mnoga naselja u kojima bi se moglo kupiti zemljište za gradnju kuće nemaju neophodnu infrastrukturu niti je to predviđeno regulacionim planovima u nekim naseljima.

S druge strane, gradnja kuća je posljednjih godina uzela maha na području Hercegovine, pogotovo okoline Mostara.

- Na tom području se događa prava invazija, naročito zemljište kupuju i grade kuće ili za sebe ili za rentanje Sarajlije, pa i Tuzlaci i Zeničani - govori nam Ljajić.

Ljajić: Regulacioni planovi. Facebook

Prosječna cijena građevinskog zemljišta na nivou FBiH, prema podacima iz 2022. godine, iznosila je 35 KM po metru kvadratnom. Maksimalna ostvarena cijena građevinskog zemljišta u toj godini bila je 3.890 KM po metru kvadratnom, i to u općini Novo Sarajevo.

Stotinu kvadrata

- Ako uzmemo u obzir da je zemljište od 500 kvadrata 50.000 KM, dok dobijemo građevinske dozvole i računajući cijenu gradnje po kvadratu od 2.000 KM, od temelja do krova, kvalitetnim materijalima, u konačnici, da uradimo jedan objekt od 100 kvadrata, treba otprilike oko 200.000 KM - ističe Ljajić.

Međutim, neke građevinske firme u svojim ponudama za gradnju kuće po sistemu „ključ u ruke“ nude cijene od 1.290 do 1.690 KM po kvadratu.

Najskuplja prodata kuća u Sarajevu za 1,7 miliona KM

Najviša ostvarena cijena kuće u FBiH, prometovana u 2023. godini, jeste na području općine Centar Sarajevo od 1.750.000 KM, s korisnom površinom 333 metra kvadratna i ukupnom površinom parcele 2.030 metara kvadratnih. 

Najviša ostvarena cijena stana u FBiH je na području općine Stari Grad Sarajevo i iznosila je 914.600 KM, s korisnom površinom od 170 kvadrata, navedeno je u preliminarnom izvještaju o stanju tržišta nekretnina u FBiH za proteklu godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.