TRŽIŠTE NEKRETNINA

Zbog slabe ponude, a sve izraženije potražnje: Visoke cijene i dogodine

Značajan interes za nekretnine u BiH pokazuju strani kupci, ali i naša ogromna dijaspora, kaže Papac

Visoke cijene i dogodine. Facebook (Fotografija ne prikazuje stvarne događaje)

Meliha Smajkic

8.12.2023

Cijene stambenih kvadrata u BiH su dosegle izrazito visok nivo, na pojedinim lokacijama i maksimum, a, prema prognozama stručnjaka, slična situacija će se zadržati na tržištu nekretnina i u narednoj godini. Zapravo, kako nam kaže prof. dr. Nikola Papac s Ekonomskog fakulteta u Mostaru, teško je očekivati drastične korekcije, a kada bi mogla nastupiti faza pada cijena, nezahvalno je u ovom trenutku prognozirati.

Kako navodi, naše tržište nekretnina nije određeno samo domaćim kupcima. Značajan interes za nekretnine u BiH, govori nam on, pokazuju strani kupci, ali i naša ogromna dijaspora, koja na neki način ulaganje u nekretnine gleda kao na svoju štednju i investiciju za kasniju dob.

Usporena gradnja

- Nadalje, činjenica je da je u velikim gradovima usporena gradnja. Dakle, s jedne strane imamo usporavanje procesa gradnje novih nekretnina, a s druge se događa proces preseljavanja stanovništva iz manjih gradova i ruralnih dijelova, tako da teško možemo očekivati neku značajniju korekciju. Nažalost, dok god tržište može podnijeti ovu razinu cijena, one će ostati takve. To je loše za naše prosječne kupce, posebno za mlade, ali je to činjenica koja je, nažalost, nepobitna i prati nas 10 godina - ističe prof. Papac.

Prof. Papac: Loše za mlade. Facebook

Zaključuje da u narednom periodu jedino možemo očekivati smanjenje cijena građevinskog materijala, koje su generirane inflacijom, a što se tiče cijena zemljišta i nekretnina, zbog velike potražnje, a nedovoljne ponude, faza hlađenja nije izvjesna.

Prema posljednjim analizama, kako nam to kaže Spaho Ljajić, stručnjak za nekretnine, do pada cijena neće doći, a moguća je izvjesna stagnacija. Pojašnjava da je trend kupovine i štednje u nekretninama sve veći, dok je s druge strane ponuda vrlo loša.

Ljajić: Trend štednje. Facebook

- U Sarajevu je, naprimjer, premalo gradilišta. U Starom Gradu je, bukvalno, jedno gradilište, a već su stanovi prodati. U Centru su dva, ali beznačajna, jer se radi o 50-tak stanova, u Novom Sarajevu skoro ništa nema, a u Novom Gradu je, također, beznačajno. A Sarajevo je useljenički grad, koji nije samo interesantan dijaspori već i kupcima iz regije - navodi Ljajić.

Slična situacija

Slična je situacija, odnosno omjer potražnje i ponude, kao i visokih cijena u Banjoj Luci, Mostaru, Trebinju te nešto manje u Tuzli i u Bijeljini.

- U svim drugim gradovima i mjestima su cijene nekretnina u odnosu na ove gradove niske toliko da je to ponižavajuće. Ne treba zanemariti da je naša troma administracija otjerala investitore koji su građevinsku dozvolu ganjali po tri ili pet godina i na kraju odustali te svoje investicije preusmjerili u Novi Sad, Novi Pazar, Beograd, Rijeku i druge gradove u regionu, gdje, jednostavno, svoj profit mogu da uvećaju - naglašava Ljajić.

Velika potražnja

Prema određenim analizama, cijene stanova u Evropi padat će u naredne dvije godine. Maho Taso, stručnjak za nekretnine, kaže da se to na BiH neće tako brzo preliti. Jer visoke cijene u BiH drži loša ponuda, a, kako kaže, potražnja je i dalje vrlo snažna.

Taso: Kamatne stope. Facebook

Također, u BiH su i dalje kamatne stope za kreditiranje vrlo povoljne, a, eventualno, do korekcije može doći u starogradnji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.