ISTRAŽUJEMO

Prodaja stanova u padu, a prosječna cijena bilježi rast

Na Čobaniji cijena kvadrata u novogradnji je od 6.000 KM, a ide sve do 8.000 KM, to je van pameti i to, naravno, uzrokuje dizanje cijena u starogradnji, kazali su iz Udruženja

Građevinske kompanije morale izdvojiti više novca. Arhiv

Piše: E. Halimić

11.6.2021

Iako je prodaja novih stanova u BiH u padu, njihova prosječna cijena bilježi rast, pokazuju službeni podaci. Naime, u prvom kvartalu 2021. prodato je ukupno 618 novih stanova, prema podacima Agencije za statistiku BiH, što je manje za 2,2 posto u odnosu na isti kvartal 2020. godine. Istovremeno, prosječna cijena prodatih novih stanova povećana je za 8 posto i iznosila je u prvom kvartalu 2021. godine 1.801 KM.


Više novca

Koliko god to apsurdno zvučalo, postoji logično objašnjenje. Naime, posmatrajući podatke o strukturi cijene prodatih stanova u ovoj i prošloj godini, nameće se zaključak da je do rasta prosječne cijene kvadrata došlo, između ostalog, i zahvaljujući rastu troškova.

Tako su, u odnosu na 2020. godinu, građevinske kompanije morale izdvojiti više novca za građevinsko zemljište, zbog poskupljenja građevinskog materijala na tržištu poskupjela je i cijena gradnje, a i ostali troškovi bili su veći nego lani.

U prvom kvartalu ove godine graditelji su morali izdvojiti 185 KM po kvadratu za kupovinu građevinskog zemljišta, a u istom periodu lani su za zemljište izdvajali 153 KM. Najveća stavka u gradnji stanova, cijena gradnje s uključenom dobiti izvođača, u ovoj godini iznosila je 1.141 KM, a lani 1.064 KM.

Naravno, na cijenu stanova ponajviše utječu tržišni tokovi, a nedostatak ponude novogradnje jedan je od bitnih faktora koji održavaju cijene visokima, dok je potražnja u uvjetima pandemije i dalje jaka zbog rada od kuće, potrebe za izolacijom i življenja u ugodnijem prirodnom okruženju.


Trend pada

Iz Udruženja učesnika u prometu nekretnina (UPN) za „Avaz“ su potvrdili da postoji trend pada prometa nekretnina te da, i pored tog trenda, cijene rastu.

- Stanova, generalno, nedostaje na našem tržištu, ipak, u posljednje vrijeme pojavljuju se novi oglasi, i to od ljudi koji su do sada izdavali stanove te su se odlučili za prodaju. Poseban problem s cijenama stvaraju bh. građani koji posjeduju stanove u BiH, a žive van naše države. Oni u većini slučajeva „lupetaju“ cijene - pojasnili su.

Apsurdna situacija

Iz Udruženja su dodali da se nesređen stan na dobroj lokaciji u Sarajevu može prodati po cijeni od 2.000 do 2.200 KM po kvadratnom metru.

- Na Čobaniji je cijena kvadrata u novogradnji od 6.000 KM, a ide sve do 8.000 KM. To je van pameti i to, naravno, uzrokuje dizanje cijena u starogradnji. Stanovi na Stupu su zasebna priča. Mi kao Udruženje nastojimo educirati ljude kako se ovakve stvari ne bi dešavale. Zakonski stanovi u novogradnji bi prvo trebali biti ponuđeni na prodaju agencijama, međutim, kod nas ih prodaju kompanije koje ih i grade - kazali su iz UPN-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.