NAKON PORUKE IZ BRISELA

HDZ: Evropska komisija prepoznala naš napredak, pozivamo partnere na hitan dogovor o ključnim pitanjima

Zahvala i čestitke svim partnerima i dužnosnicima iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije, a na poseban način premijeru Andreju Plenkoviću, navodi se

HDZ: Zahvalni partnerima. Avaz

E. Ć.

12.3.2024

HDZ Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) se oglasio i pozdravio odluku Evropske komisije o izdavanju preporuke Evropskom vijeću za otvaranje pristupnih pregovora BiH Evropskoj uniji.

- Evropska komisija je prepoznala napredak koji je naša domovina ostvarila u prethodnom razdoblju, te posebno smo ponosni da se to dogodilo u sazivu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kojeg predvodi predsjedavajuća Vijeća ministara i dopredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto - navode iz HDZ-a.

Poduzimanje aktivnosti na evropskom putu Bosne i Hercegovine ostaje visoko u prioritetima dužnosnika HDZ-a BiH na svim razinama vlasti, kao što je i bilo 2016. godine kada je predan zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji.

- Uvažavajući preostale izazove na evropskom putu, HDZ BiH poziva partnere u vlasti na žurno postizanje dogovora o ključnim pitanjima, a naročito o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH kako bi se konačno okončalo narušavanje ustavnih prava hrvatskoga konstitutivnog naroda, te kako bi se u potpunosti zaštitila demokratska volja birača i osiguralo ozračje za produktivan politički dijalog.

Ovim putem, HDZ BiH upućuje zahvalu i čestitke svim partnerima i dužnosnicima iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije, a na poseban način premijeru Andreju Plenkoviću koji nas još od 2016. godine i predaje zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji podupire u ovom procesu. 

Također zahvaljujemo Vladi Republike Hrvatske i partnerima koji su svojim radom doprinijeli postizanju ovog važnog iskoraka kako bi 2024. godina u potpunosti bila godina dijaloga, stabilnosti, i ubrzanog razvoja BiH - poručili su iz HDZ-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.