EUROPARLAMENTARKA

Zovko: Ono što je učinio Andrej Plenković za BiH je kao i operacija Oluja - ključno

BiH je sada zemlja koja je apsolutno u svojoj briselskoj fazi, zahvaljujući premijeru Plenkoviću koji je prepoznao ključni trenutak, rekao je

Željana Zovko. HRT

S. S.

13.3.2024

Europarlamentarka Željana Zovko (HDZ) komentirajući preporuku Evropske komisije da se otvore pregovori s BiH kazala je za HRT da ključna reforma ostaje na političkim liderima, a to je provođenje izmjena Izbornog zakona u skladu s presudama Ustavnog suda.

- To je politička odluka koja se može donijeti u relaksiranim uslovima - rekla je.

Upitana jesu li geopolitičke okolnosti odigrale ulogu u donošenju ovakve odluke, odgovorila je kako je ruska agresija na Ukrajinu - olakšala hrvatska nastojanja da se pregovori otvore.

- Odigrale su veliku ulogu. Ono što se dogodilo ruskom agresijom na Ukrajinu i činjenica da su se sve zemlje u okruženju založile da Moldavija, Ukrajina i Gruzija otvore pregovore s EU - olakšalo je premijeru Plenkoviću da istu ovu situaciju preslika predsjednici EK Fon der Lajen i najvećem skeptičaru Marku Ruteu, rekla je.

Naglasila je kako je premijer Hrvatske Andrej Plenković predsjednicu EK i premijera Rutea odveo u Sarajevo kako bi im pokazao što se može dogoditi ako se ne očuva stabilnost.

- Odveo ih je u Sarajevo i pokazao im gdje se može napraviti sljedeća žarišna tačka ukoliko BiH ne dobije mjesto koje će označavati mir i stabilnost - kazala je.

Uloga Hrvatske

Zovko tvrdi kako je Vlada Hrvatske za BiH u miru - učinila isto što i u ratu, a to je da zemlja prestane biti talac.

- Ono što je učinio Andrej Plenković za BiH je kao i operacija Oluja - ključno. Ovo je diplomatska akcija koju je izveo sa svojim timom i BiH konačno otvorio put da izađe iz svoje pozicije gdje je bila talac.

Mišljenja je da je BiH trenutno u svojoj briselskoj fazi.

- BiH je sada zemlja koja je apsolutno u svojoj briselskoj fazi, zahvaljujući premijeru Plenkoviću koji je prepoznao ključni trenutak. Ovo je diplomatska akcija koju je premijer Plenković izveo sa svojim timom i BiH konačno otvorio put da izađe iz svoje pozicije gdje je bila talac - poručila je Zovko.

Izborni zakon

Zovko je naglasila kako su uvođenjem mehanizma koordinacije - stvoreni preduslovi za donošenje važnih reformi. Pohvalila je i predsjedavajuću Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto.

- Usvojen je mehanizam koordinacije i ono što je već rečeno u govoru Ursule fon der Lajen - predsjevajuća Vijeća ministara Borjana Krišto je za ovu godinu postigla više nego što je napravljeno u 10 godina - kazala je.

Ipak, kako kaže, ključna reforma je na političkim liderima.

- Ključna reforma ostaje na političkim liderima, a to je provođenje izmjena Izbornog zakona u skladu s presudama Ustavnog suda. To je politička odluka koja se može donijeti u relaksiranim uslovima. Stvoreni su preduslovi da političari sjednu i da konačno za člana Predsjedništva imamo nekoga ko će označavati mir i stabilnost - nastavila je.

Zovko je dodala kako je potrebno stvaranje jedne linije zapovijedanja kada je riječ o tročlanom Predsjedništvu.

- Moramo imati jednu liniju zapovijedanja u BiH, od vrha do dna, a što je omogućio Dejtonski i Pariški mirovni sporazum. Sve reforme će doći nakon usaglašavanja o promjenama Izbornog zakona. Sada je vrijeme da se nađe kompromis i srednji put - zaključila je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.