IMPRESIVNI KORACI

Iz Delegacije EU za "Avaz": Važno postignuće za BiH, nastaviti s reformama ubrzanom dinamikom

U narednim danima bh. vlasti će još imati vremena da ostvare i dalji napredak prije nego Vijeća donese svoju odluku, istakao je

Ferdinand Koenig. Društvene mreže

Nerma Ajnadžić

13.3.2024

Jučerašnja preporuka Evropske komisije Evropskom vijeću za otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom je još jedno važno postignuće za Bosnu i Hercegovinu.

To je za "Avaz" rekao glasnogovornik Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Ferdinand Koenig.

- Kao što je istakla predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) jučer prilikom obraćanja Evropskom parlamentu, „Bosna i Hercegovina je poduzela impresivne korake u našem pravcu“. Bosna i Hercegovina je pokazala sposobnost da usaglasi reforme potrebne za ispunjavanje kriterija za članstvo i ostvarivanje težnji njenih građana za pridruživanje Uniji - naglasio je Koenig.

Podsjetio je da je konačna odluka o otvaranju pregovora sada je na zemljama članicama Evropske unije u okviru Evropskog vijeća, na sjednici planiranoj za 21. i 22. mart.

- Uoči sjednice Vijeća, ali i nakon toga, reforme u Bosni i Hercegovini bi trebale da se nastave ubrzanom dinamikom. U narednim danima bh. vlasti će još imati vremena da ostvare i dalji napredak prije nego Vijeća donese svoju odluku - zaključio je Koenig.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.