SAOPĆENO IZ TUŽILAŠTVA

Bivši ministar za ljudska prava Miloš Lučić negirao krivnju za zloupotrebu položaja

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, Lučić je, koristeći službeni Audi A6, vršio navodno održavanje vozila izvan odabranih i ovlaštenih servisa

Miloš Lučić. BIRN BiH

Z. K.

14.3.2024

Bivši državni ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić te Siniša Papaz, Dalibor Šehovac i Mirko Ristović negirali su krivnju za zloupotrebu položaja. Optuženi Lučić je negirao krivnju i za pronevjeru u službi, piše Detektor.

Imovinska korist

On je, prema optužnici, od maja 2020. do decembra 2022. sebi odobravao korištenje sredstava reprezentacije kako bi pribavio imovinsku korist, zloupotrebljavao službenu platnu bankovnu karticu za točenje goriva u različita vozila – koja nisu bila u vlasništvu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, održavao vozila mimo odabranih i ovlaštenih servisa, te prisvojio elektronsku opremu Ministarstva za koju je lažno prijavio da je ukradena.

Prema navodima optužnice, Lučić je postupao protivno odredbama koje definiraju i reguliraju trošenje i korištenje novčanih i materijalnih sredstava Ministarstva, tako što je lažno prikazivao troškove reprezentacije, konzumacije hrane i pića o trošku Ministarstva.

Od Papaza je nabavljao veću količinu različitih fiskalnih računa koji su već plaćeni u ugostiteljskim objektima, te ih preuzimao i lažno predstavljao kao troškove reprezentacije Ministarstva ili račune za konzumaciju hrane i pića u različitim objektima, navodi se u optužnici.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, Lučić je, koristeći službeni Audi A6, vršio navodno održavanje vozila izvan odabranih i ovlaštenih servisa, u čemu su mu pomagali Šehovac i Ristović, pa su na taj način prezentirali troškove koji se nisu desili i ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Iskorištavao službene ovlasti

Lučić se tereti da je, iskorištavanjem službenih ovlasti, pričinio štetu za državni budžet u iznosu od 69.777 KM, navedeno je ranije iz Tužilaštva.

On je uhapšen u decembru 2022., a nekoliko dana nakon toga je podnio ostavku na mjesto ministra.

Početak suđenja bit će zakazan naknadno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.