NEPROMIŠLJENE IZJAVE

Helez izazvao brojne reakcije: Dronovi kamikaze samo za izvoz?

Vojni ekspert Zečević istakao je da se nikakva municija ili oružje ne može proizvoditi ako ne postoji ugovor ili odluka sa stranim partnerima

Zečević demantira Heleza. Avaz

Nerma Ajnadžić

15.3.2024

Državni ministar odbrane Zukan Helez nedavnom izjavom o početku proizvodnje dronova kamikaza u BiH izazvao je brojne reakcije. Prvenstveno zato što je isto izjavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić samo nekoliko dana ranije.

Borbeni efekt

Ipak, Helez nije precizirao o kakvim dronovima samoubicama se radi. Niti je objasnio koliko je komplicirana procedura proizvodnje oružja, odnosno dobivanje dozvole. O tome je za „Avaz“ govorio vojni ekspert prof. Berko Zečević, koji je istakao da su i Helez i Vučić pogriješili u tehničkom smislu.

Kako je pojasnio, dron kamikaza, po vojnim pitanjima, mora u sebi sadržavati bojevu glavu, znači eksplozivno punjenje za uništavanje žive sile, odnosno vojnika ,ili za uništavanje lako oklopnih sistema, vozila.

- Vučić je izjavio da će taj njihov dron nositi minobacački projektil 60 milimetara i izbacivati ga na određenoj visini iznad cilja. To onda nije dron kamikaza, nego je dron nosač. To znači da možete uzeti bilo koji kvalitetniji dron i napraviti adaptere da nose minobacački projektil, i to opet nije tehnički opravdano jer je minobacački projektil dizajniran za lansiranje iz minobacača i ima veliku debljinu stjenke bojeve glave i baš zbog toga da bi izdržao lansiranje - istakao je Zečević.

Dodao je da, ako Helez misli na isti koncept drona o kojem je govorio i Vučić, onda taj dron može proizvoditi bilo koja privatna ili državna firma bez saglasnosti i poštivanja propisa o vojnoj industriji koji postoje u BiH.

Bojeva glava

- Dakle, samo dron. Postoji li neka firma u BiH koja to radi, ja ne znam. Žao mi je, ali nisam upoznat s tim, iako to pažljivo promatram. Onog trenutka kada bi se na svaki taj dron koji je civilnog karaktera određenih performansi priključio adapter koji bi mogao nositi bojevu glavu ili projektil, e tada za takvu integraciju treba dozvola Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose. I tu počinje komplikacija. Neko je, govorim svoje mišljenje, pogrešno informirao ministra Heleza o tome - rekao je Zečević.

Mogu samo OSBiH

Vojni ekspert Zečević istakao je da se nikakva municija ili oružje ne može proizvoditi ako ne postoji ugovor ili odluka sa stranim partnerima.

- Znači, ne možete proizvoditi za potrebe BiH. Jedino ukoliko postoji potreba Oružanih snaga BiH. Ako neka zemlja, ili firma iz te zemlje, obrati se firmi u BiH i zatraži da im proizvede određenu količinu, moraju sklopiti ugovor, onda naručilac mora firmi iz BiH dati „end user“ certifikat, odnosno certifikat o finalnoj isporuci municije i/ili oružja. I to je tek početak - istakao je Zečević.

Kontaktirali smo jučer i ministra Heleza, ali nije mogao razgovarati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.