KADROVI SNSD-A

Državni i entitetski poslanik posmatrači na izborima u Rusiji

Naš utisak je da izbori protiču transparentno, a izbori i način glasanja su modernizovani u odnosu i na evropske standarde, rekao je

Srđan Mazalica. Srna

S. S.

15.3.2024

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica, koji u Ruskoj Federaciji boravi kao posmatrač na predsjedničkim izborima, rekao je za Srnu da izborni proces protiče transparentno uz prisustvo međunarodnih posmatrača i da za ovaj događaj vlada veliko interesovanje domaće i svjetske javnosti.

S Mazalicom u Ruskoj Federaciji, također kao posmatrač, boravi i poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Miroslav Vujičić, a predsjedničke izbore prati još gotovo 1.000 međunarodnih posmatrača.

- Ovdje u Nižnjenovgorodskoj oblasti pratimo izbore u Glavnom centru za praćenje izbora. Ovo je samo jedna od oblasti u kojoj su prisutni međunarodni posmatrači. Prisutni su posmatrači iz Evrope, Azije, Južne Amerike i Afrike. Naš utisak je da izbori protiču transparentno, a izbori i način glasanja su modernizovani u odnosu i na evropske standarde - rekao je Mazalica za Srnu.

Povjerenje u izborni sistem

U Centru za praćenje izbornog procesa dostupan je videonadzor i Mazalica smatra da Ruska Federacija pokazuje na taj način koliko je važno zadržati povjerenje u izborni sistem.

- U Rusiji ulažu mnogo sredstava, ne samo u izborni proces, nego i u pozivanje što više stranih predstavnika iz brojnih zemalja svijeta - rekao je Mazalica.

Na ovim izborima ovjerene su kandidature četiri kandidata, a Mazalica ističe da neprikosnovenu podršku građana ima aktuelni predsjednik i nezavisni kandidat Vladimir Putin, što pokazuju i sve ankete.

Stav o Ukrajini

- Svi kandidati imaju sličan stav kada je riječ o sukobu u Ukrajini i ne treba očekivati bilo kakav zaokret ruske politike - naveo je Mazalica.

U Rusiji je počelo glasanje na izborima za predsjednika Rusije. Prvi će svoje pravo glasa iskoristiti stanovnici Kamčatke, gdje su biračka mjesta već otvorena – glasat će se od 8.00 do 20.00 sati od 15. do 17. marta.

Centralna izborna komisija je registrovala četiri predsjednička kandidata Nikolaj Haritonov (Komunistička partija), Leonid Slucki (LDPR), Vladislav Davankov (Novi ljudi) i Vladimir Putin samostalni kandidat.

Za izbore je pripremljeno više od 94.000 biračkih mjesta i odštampano 113,6 miliona glasačkih listića. Moći će se glasati i elektronskim putem, ako se birač prethodno registrovao u navedenom sistemu.

CIK će saopćiti preliminarne rezultate glasanja ujutro, 18. marta. Komisija će izaći s prvim rezultatima u 21:00 sat u nedjelju, 17. marta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.