RAMAZAN

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić za "Avaz": Odustanimo od tri zalogaja zbog onih nad kojima se čini genocid

Zabrinut sam zbog odsustva duha, ideja, bilo kakvog ljudskog narativa

Ef. Pitić: Čovječanstvo je poraženo u Gazi. Facebook

Alen Bajramovic

16.3.2024

Vjernici s područja Muftijstva goraždanskog ramazan su dočekali s prvim namazom u džamiji Sinan-bega Boljanića u Čajniču, 32 godine od njenog rušenja. Prema riječima muftije goraždanskog Remzije ef. Pitića, prva zajednička sedžda u ponovo izgrađenoj džamiji bila je „najbolja kapija za ulazak u prostranstva ramazanskog Dobra“.

Kako je rekao, istočnobosanski iftari i ukupan ambijent ramazana mogući su zahvaljujući imamima i džematlijama koji se bore da “održe žišku upute i vezanosti za toprak“, čime potvrđuju svoju ljudskost i pripadnost.

Šta ostaje

Život je bremenit izazovima, dodaje komentirajući zlo koje i muslimanima u BiH muti radost ramazana. Poziva vjernike da ne spuštaju dlanove i da u dovama budu uz majke Palestine i Sudana, da koju minutu prije iftara prestanu sa svim aktivnostima i uče dovu za dobro čovjeka i za dobro u čovjeku.

- Čovječanstvo je poraženo u Gazi. Ne na isti način, ali svi smo pali na ispitu ljudskosti. Zna se da iza silnika ostaju samo pustoš i ruševine, ali šta ostaje iza svakog od nas? Sjetimo li se barem na iftaru djece iz Gaze? Možemo li odvojiti trećinu svoga iftara i kazati - u ime šehida Palestine, mazluma Palestine, ucviljenih nena i deda, sitne dječice, tih dženetskih ptica? Ovog ramazana pozivam naše džematlije da upravo to čine. Da se, nadneseni nad svoje tanjire, zamisle i da odustanu od tri zalogaja u ime onih nad kojima se čini zločin genocida - ističe muftija Pitić.

Kad je riječ o situaciji u BiH, Pitić kaže da je zbunjen pred onim što vidi i onim što govore oni koji nas uvjeravaju da ne vidimo dobro.

Dobri pogled

- Zabrinut sam zbog odsustva duha, ideja, bilo kakvog ljudskog narativa. Mi smo u životinjskoj farmi. Samo nam još ovi što nas uvjeravaju da ne vidimo dobro nisu to tako nacrtali. Naša zemlja je vazda bila tu. Između Istoka i Zapada. Ne brinem se za nju. Pospremila je naša Bosna mnoge silnike na smetljište historije, i one s Istoka i one sa Zapada. Zato što je uvijek gledala svojim dobrim pogledom i desno i lijevo. Baš kao što svuda i svakome nazivamo selam završavajući namaz - kaže Pitić.

U 16. stoljeću

U poruci iz Goražda muftija Pitić ukazuje na gorući problem povezanosti istočne BiH sa Sarajevom.

- Sram vas bilo, završite već jednom taj tunel Hranjen i omogućite ljudima, robama i uslugama uvjete dostojne 21. stoljeća! Drže nas u 16. stoljeću. I to namjerno. Dakle, uozbiljite se i završite taj projekt. Tunel Hranjen i ostatak brze ceste - poručuje Pitić.

Bosna i njena dobrota mogu dalje. Brinem se za nas jer se ne znamo o sebi brinuti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.