RADNA SNAGA

Nepalci pretekli radnike iz BiH u Hrvatskoj, a Indijci nadmašili Srbijance

Najčešće su potrebni profili građevinskih radnika

Poslodavci. Fena

FENA

18.3.2024

Zbog velike potrebe poslodavaca i nedostatka radne snage na domaćem tržištu, u Hrvatskoj je iz dana u dan sve veći broj stranih radnika. I dok su u prošlog godini bili najbrojniji oni iz BiH i Srbije, od početka ove godine su to radnici iz Nepala.

Podaci MUP-a RH

Prema podacima MUP-a RH, u prva dva mjeseca ove godine u Hrvatskoj je izdano 32.725 dozvola za boravak i rad, od kojih najviše u graditeljstvu (12 792), zatim u turizmu i ugostiteljstvu (8088), industriji (4430), prometu i vezama (2442) i trgovini (1183).

Najveći broj dozvola za boravak i rad do 29. februara ove godine izdan je državljanima Nepala -7038, iza kojih slijede oni iz BiH - 6039, Indije - 3469, Srbije - 3317, Filipina - 2936, Bangladeša - 2272 te Sjeverne Makedonije, Kosova, Turske i Uzbekistana.

S obzirom na to da su u prošloj godini najbrojniji strani radnici u Hrvatskoj bili oni iz BiH, a zatim Srbije, Nepala i Indije, da se primijetiti da su od početka ove godine Nepalci pretekli radnike iz BiH, a da su Indijci nadmašili Srbijance.

Kada su u pitanju djelatnosti, i u prošloj kao i na početku ove godine, najviše dozvola za boravak i rad izdano je u graditeljstvu te u turizmu i ugostiteljstvu.

Dok bh. radnici odlaze na rad u Njemačku, Hrvatsku, Sloveniju i druge zemlje, manjak radne snage na tržištu BiH primorao je poslodavce na druge načine pronalaska radnika i uvoz radne snage. Za sada se to najviše odnosi na sektore građevine i proizvodnje.

Agencije za zapošljavanje iz BiH

Prema informacijama kojima raspolažu agencije za zapošljavanje iz BiH i u razgovorima s poslodavcima, najčešće su potrebni profili građevinskih radnika, a zemlje iz kojih najčešće dolaze su Turska, Bangladeš, Indija i Filipini.

Jedan od primjera je i mostarska dvorana koju većinom grade strani radnici. Trenutno na radovima u ovoj fazi izgradnje svakodnevno radi više od 30 radnika, a među njima je gotovo polovina iz Nepala i Bangladeša.

Također, Neum kao jedini bh. grad na moru, uz veliki broj hotela i ugostiteljskih objekata, s nekoliko hiljada stanovnika ne može zadovoljiti potrebe svih objekata. Do prije nekoliko godina tu je radio veliki broj radnika iz ostatka BiH, no većina ih je uz hrvatske radne dozvole i bolje uslove, otišla dalje. Stoga su se posljednjih godina odlučili na dovođenje radne snage iz Nepala.

Ipak, poslodavci se nadaju kako će i domaći ljudi biti zadovoljni uvjetima koji im se nude i da će imati manji dotok strane radne snage.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.