RIJEČ STRUKE

Nutricionistkinja Fatima Gondžo-Velić za "Avaz": Post se ne preporučuje onkološkim bolesnicima

Sve te situacije su individualne jer zavise od stila života, stanja, pa i dobi, kazala je dr. Gondžo-Velić

Smanjiti fizičke aktivnosti. Facebook

18.3.2024

Post je islamski ibadet i, prema vjerovanju muslimana, dužni su postiti svi oni koji su zdravi i punoljetni. Međutim, doktorica Fatima Gondžo-Velić, nutricionistkinja, za “Avaz” je objasnila u kojem stanju se post ne preporučuje i kojih se smjernica postači trebaju pridržavati.

Smanjiti aktivnosti

- Ljudi ne smiju postiti ako će time naštetiti svom zdravlju. Već je poznato da su posta oslobođene trudnice i dojilje, ali, uz njih, i oboljeli od hroničnih bolesti čija se terapija ne može pomjerati - kazala je dr. Gondžo-Velić.

Dodala je da su sada kraći dani posta pa se terapija nekako i može prilagoditi da pacijenti isposte bez problema. Kako kaže, prvi dan je najteži jer se organizam prilagođava, ali kasnije to ide puno lakše.

Gondžo-Velić: Terapija se može prilagoditi. Facebook

- Veoma je važno da se smanje fizičke aktivnosti te da se ostale aktivnosti, koliko je to moguće, podrede postu, odnosno da se organizam ne iscrpljuje dodatno - objasnila je doktorica.

Kao primjer navela je dijabetičare kod kojih mogućnost posta ovisi o terapiji koja se koristi. Neki od njih mogu uzeti svoju terapiju za iftar, ali dijabetičari koji uzimaju inzulin tri puta na dan, nažalost, ne mogu postiti.

Srčani bolesnici

- Sve te situacije su individualne jer zavise od stila života, stanja, pa i dobi. Uglavnom, pacijentima koji imaju želju da poste treba se pomoći i pronaći neki način da uspiju u tome, pritom prateći reakciju njihovog organizma. Ono što ja uvijek naglašavam jeste da, ako se ne osjećate dobro, ako imate bilo kakve tegobe, onda se omrsite i prekinite post. Dakle, ne postiti pod svaku cijenu i ne ugrožavati svoje zdravlje - istakla je Gondžo-Velić.

Također, navela je da srčani bolesnici koji su, naprimjer, nedavno imali srčane incidence poput srčanog udara ili im je rađena neka zahtjevna operacija, trebaju da se suzdrže od posta. Tim stanjima dodala je i oboljele od bolesti bubrega kojima se ne preporučuje post, jer su to vrlo ozbiljna stanja.

- Spomenula bih i onkološke pacijente. Tu mogućnosti variraju od pacijenta do pacijenta, odnosno da li su samo na hormonalnoj terapiji koja se može prilagoditi ili su na hemoterapiji. Ako je u pitanju hemoterapija, tim pacijentima se ne preporučuje post, jer mogu dodatno iscrpiti organizam - dodala je Gondžo-Velić.

U suštini, osnovni princip je ne protiv svog zdravlja, istakla je Gondžo.

Pratiti stanje

- Svjesna sam da stariji pacijenti, oni koji su cijeli život postili, vrlo teško prihvataju preporuke da zbog svog stanja ne poste i uvijek im naglasim da mogu pokušati, ali, ukoliko se jave bilo kakve nesvjestice, omaglice ili opći osjećaj slabosti, onda se moraju omrsiti kako na koncu ne bi sebi naštetili - objasnila je dr. Gondžo-Velić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.