ODABRANI MJESEC

Rifo Čampara iz Trebinja posti više od pet decenija: Druženja na zajedničkim iftarima su posebna čar ramazana

U petom mjesecu navršavam 78 godina i, kada je zdravlje u pitanju, sve je podnošljivo, tako da mi uopće nije teško da ispostim cijeli ramazan, kaže on

Rifo i Sabina: Ramazan u Trebinju. P. Mucović / Avaz

P. Mucović

20.3.2024

Na zajedničkom iftaru u Medžlisu Islamske zajednice Trebinje sreli smo bračni par Čampara. Rifo i njegova supruga Sabina u braku su više od pet decenija, a isto toliko su dočekali zajedničkih iftara. 

Rifo kaže da je njegov put bio obilježen preseljenjima i životom u različitim sredinama.

Duhovni život

- Rođen sam u Gacku, odrastao u Dubrovniku, a onda sam 50 godina živio u Njemačkoj. I, evo, posljednjih desetak godina sam u Trebinju, odakle je moja supruga Sabina. U onoj bivšoj državi kao mladić nisam puno pridavao značaj postu. 

Međutim, nakon dolaska u Njemačku osnovali smo Islamsku zajednicu, osamdesetih godina prošlog stoljeća, gdje smo bili redovni članovi i u upravi tih zajednica. Tada je krenuo i moj duhovni život - priča Rifo.

Prije desetak godina, nakon odlaska u penziju, došli su u Trebinje i sada im je tu stalna adresa.

- U petom mjesecu navršavam 78 godina i, kada je zdravlje u pitanju, sve je podnošljivo i drži se na nekom nivou, tako da mi uopće nije teško da ispostim cijeli ramazan - priča Rifo i dodaje da se veseli zajedničkim iftarima koji se organiziraju u Medžlisu IZ Trebinje, jer se tu susreće s prijateljima.

Poštujemo se

Nakon svakog ramazana, kaže, osjeća se kao preporođen, i duhovno i fizički.

- To me tako drži zdravim i rasterećenim do sljedećeg ramazana. Ovo druženje na zajedničkim iftarima je najbolje od svega što imamo u ramazanu. Čovjek može postiti i da ne dolazi na ove zajedničke iftare, da niko ne zna, ali kada se mi sastanemo ovdje, stvaramo neku atmosferu između sebe, poštujemo se, volimo se, razgovaramo, a ne samo da se sretnemo negdje na ulici, kažemo ''postiš – postim, hajde allahimanet'' - priča Rifo.

Razvijanje ljubavi

- Svi mi postimo i ostale dane, ali dani zajedničkih iftara ovdje su posebni jer mi imamo nešto zajedničko. Razvija se ta neka ljubav prema tim osobama postačima koji dođu da skupa iftarimo - zaključio je Čampara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.