RAMAZAN

Poruka Sadika ef. Fazlagića, glavnog imama MIZ Trebinje: Neka ovoj ramazan bude preporod naših duša

Obilazimo naše džematlije, prije svega porodice i ljude u potrebi, kako bismo im ramazan učinili što lakšim, kazao je ef. Fazlagić

Ef. Fazlagić: Obaveza svakog vjernika. Facebook

P. Mucović

5.4.2024

Hafiz Sadik ef. Fazlagić, glavni imam MIZ Trebinje, govorio je o ramazanu, njegovom značaju i svemu šta on predstavlja za svakog vjernika te kako se obilježava u trebinjskim džamijama. Ef. Fazlagić je kazao da je ramazan, prije svega, obaveza za svakog vjernika.

Duhovna priprema

- Radi se o vjerskom značenju i vjerskoj obavezi svakog muslimana, vjernika koji ramazan smatra kao obavezu i koji ga kao takvog i doživljava, a, s druge strane, post nudi i veliki broj medicinskih i zdravstvenih pogodnosti jer čisti čovjeka od svih negativnih tjelesnih bolesti. Mjesec ramazan za jednog vjernika predstavlja duhovnu pripremu i rasterećenje te duhovnu nadopunu njegove duše, srca i misli - kazao je ef. Fazlagić.

Kako je dodao, glavne aktivnosti tokom odabranog mjeseca odvijaju se tokom večernjeg termina, odnosno teravija. Naravno, tu je uključena i podnevna mukabela koja se uči u Osman-pašinoj džamiji svaki dan.

- Tu su i iftari koje priređujemo zajedno s našim džematlijama ili gostima i, naravno, obilazak naših džematlija, prije svega, socijalnih porodica i ljudi koji su u potrebi, kako bismo im ramazan učinili što lakšim i prihvatljivijim - naveo je efendija.

Klanjanje teravija

Kada su u pitanju teravije, kazao je, tu su napravili neke izmjene u odnosu na prethodne godine. Ranije su teravije obavljali u svim džamijama, a za ovaj ramazan samo u Sultan Ahmedovoj i Osman-pašinoj džamiji. Ef. Fazlagić je uputio i poruku svim vjernicima: “Neka ovoj ramazan bude preporod naših duša.”

Velike blagodati

- Poruka bi bila da od ramazana iskoristimo sve ono što nam on nudi. Ramazan nudi velike blagodati jer, kaže se u jednom hadisu Božijeg poslanika:

“Kada bi čovjek znao kolika je vrijednost mjeseca ramazana i šta on nudi, poželio bi da mu čitava godina bude ramazan”, i upravo želim da ovaj hadis bude poruka ovogodišnjeg ramazana, da ga ispratimo onako kako to najbolje znamo, možemo i umijemo i u skladu sa svojim mogućnostima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.