"AVAZ" NA LICU MJESTA

Šta se sve dešava u Briselu: Čeka se početak samita Evropskog vijeća, dok traje onaj o nuklearnoj energiji

Danas će šefovi 27 država članica EU, osim o BiH, raspravljati i o Moldaviji i Ukrajini, kao i o ruskoj agresiji na ovu zemlju

S lica mjesta u Briselu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Nerma Ajnadžić

21.3.2024

Sve je spremno za početak samita Evropskog vijeća u Briselu, gdje će šefovi država članica Evropske unije raspravljati o više tema, a početak pristupnih pregovora s BiH o članstvu u EU samo je jedna od njih.

Također, u Briselu se danas održava i samit o nulearnoj energiji, koji je u toku, zbog čega nije potvrđen početak samita Evropskog vijeća niti se zna kada će delegacije dolaziti u zgradu Evropskog vijeća. 

Nije potvrđeno ni vrijeme press konferencije. Očekuje se dolazak delegacija iz BiH i to Ministarstva vanjskih poslova s Elmedinom Konakovićem na čelu, kao i Ministarstva komunikacija i prometa BiH s Edinom Fortom na čelu.

Nezvanično, u Brisel je trebala doći i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, ali je skoro u posljednji momenat otkazala put.

Danas će šefovi 27 država članica EU, osim o BiH, raspravljati i o Moldaviji i Ukrajini, kao i o ruskoj agresiji na ovu zemlju. Bitan dio samita je i Gaza, i sve ono što se dešava na Bliskom Istoku.

U krugu institucija EU okupili su se i građani koji u rukama nose ukrajinske zastave i natpis „Ispunite svoja obećanja“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.