MANIFESTACIJE

Mostar: Premijerka HNK otvorila Dan narcisa

Vlada HNK odobrila 200.000 KM za nastavak skrining programa

Danas u Mostaru: Važnost brige. M. Smajkić / Avaz

Meliha Smajkic

21.3.2024

U Mostaru je danas, u organizaciji Udruženja „Novi pogled“ Mostar održana tradicionalna manifestacija „Dan narcisa“. Riječ je o manifestaciji koja pod sloganom „Jedan narcis – Jedan život“, predstavlja humanitarnu akciju i javnozdravstvenu kampanju s cilju podizanja društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojke radi ranog otkrivanja malignih oboljenja i smanjenja smrtnosti kod oboljelih.

Simboličnim darivanjem cvijeta narcisa, manifestaciju je službeno otvorila premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona, Marija Buhač.

- Simboličnom gestom dodjele narcisa podsjećamo naše sugrađanke na važnost brige o sebi i o svom zdravlju, osobito na važnost preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka, znajući koliko je važno na vrijeme otkriti opasnu bolest. Danas ujedno i pružamo podršku oboljelima kojima želimo olakšati njihovu borbu. Vlada je upravo na današnjoj sjednici usvojila odluku o odobravanju i utrošku novčanih sredstava utvrđenih budžetom HNK-a za 2024. godinu za provođenje nastavka Kantonalnog programa ranog otkrivanja raka dojke u iznosu od 200.000 KM – rekla je Buhač.

Za članice Udruženja i predsjednicu , Maju Memić ova odluka Vlade HNK bila je, navela je, veliko i ugodno iznenađenje. Kako je pojasnila Memić, upravo su skriningom, odnosno, programom ranog otkrivanja raka, kod 74 žene otkrivene promjene na dojkama.

- Ta brojka ukazuje da je to veliki broj žena. Ukupno od malignih neoplazmi je oboljelo 336 žena, ali je i dalje karcinom dojke vodeći kod žena po pojavnosti i po uzroku smrti. Sve te brojke pokazuje da se program screeninga mora provoditi - kazala je Memić.

Uz Buha , manifestaciji su prisustvovali kantonalni ministri zdravstva, rada i socijalne zaštite, dr. Milenko Bevanda i trgovine,turizma i zaštite okoliša, Emil Balavac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.