O IZBORNOM ZAKONU

Nešić: Srbi nisu na poslužavniku tuđih interesa

Zakone donosimo u našim legalnim i demokratskim institucijama

Nenad Nešić. Armin Durgut / Pixsell

S. S.

27.3.2024

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić rekao je da "Kristijan Šmit stavlja BiH u kolonijalni status i da potpuno obesmišljava i izbore i izborni proces."

- Godinu dana razgovaramo o izmjenama Izbornog zakona. RS nije postavila nijedan uslov niti zahtjev. Uslove su postavljale stranke iz Federacije. Sve tehničke izmjene prihvatljive su za RS. Zato još jednom pozivam partnere da u Parlamentu BiH usvojimo izmjene Izbornog zakona koje su gotovo sve usaglašene - rekao je Nešić.

"Riječ ne znači ništa"

Nešić je istakao da Šmitova "riječ ne mijenja i ne znači ništa, pa je tako i sa njegovim potpisom na papir za koji su ga lagali da predstavlja zakon."

- To nije zakon. Zakone donosimo u našim legalnim i demokratskim institucijama. Šmita su slagali oni koji mu poturaju ideje od kojih BiH može samo potonuti u duboku krizu, u njihovim suludim geopolitičkim igrama koji od nas treba da naprave narode na poslužavniku, a ne narode u srcu Evrope - naveo je Nešić u saopćenju.

Prema njegovim riječima, "Srbi na to ne pristaju, već srpski narod mora odlučno i snažno reći ne."

- Ono što je Šmit potpisao stavlja BiH u kolonijalni status. Samo u kolonijama suspendovan je parlament i zakone donosi stranac. Takva odluka potpuno obesmišljava ne samo izborni proces već sam institut izbora - ocijenio je Nešić.

Poniženje BiH

Nešić je upitao koji je smisao izbora u BiH, ako se zakoni ne donose u Parlamentu već ih nameće pojedinac i to stranac?

- Ako je cilj poniženje BiH i, prije svega, njenih naroda, RS u tome neće učestvovati i na to neće pristati - zaključio je Nešić.

Šmit je jučer izjavio da je donio odluku da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona BiH s ciljem, kako kaže, "podrške najavljenom procesu pristupanja BiH EU".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.