MINISTAR SIGURNOSTI

Nešić ponovo prozvao Bećirovića

Ministar sigurnosti je kazao da regionalna i normalizacija odnosa jedan od zahtjeva EU

Nenad Nešić. N. Šaljić / Avaz

N. H.

20.3.2024

Nakon što je predsjednik RS Milorad Dodik prozvao člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, sada je to učinio i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić. 

Dodik, a sad i Nešić reagirali su na izjavu Bećirovića da "najava održavanja velikog Vaskršnjeg sabora Srbije i RS apsolutno neprihvatljiva u demokratskom i civiliziranom svijetu". 

Ministar sigurnosti BiH je nazvao Bećirovića "Kalimero".

- "Vaskršnji sabor" RS-a i Srbije nije usmjeren protiv bilo koga niti protiv bilo čega, nego je afirmisanje ekonomskih i kulturnih projekata između RS-a i Srbije. Od toga će koristi imati ne samo oni koji žive u RS-u, a među njima ima i Bošnjaka, nego i cijela BiH - izjavio je Nešić navodeći da svaki ekonomski projekat u RS-u znači i ekonomski napredak cijele BiH:

- Bošnjački član Predsjedništva, umjesto demagogije, tužakanja i politike svađa, trebao bi za početak pročitati član 3.2. Ustava BiH koji glasi: "Entiteti imaju pravo da uspostave specijalne paralelne odnose sa susjednim državama, u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom BiH".

Ministar sigurnosti je kazao da regionalna i normalizacija odnosa jedan od zahtjeva EU.

- Šta ima loše u tome što Srbija i RS prave autoput od Kuzmina preko Rače i Bijeljine ka Banjoj Luci. Tim autoputem se voze i Bošnjaci, Bošnjaci iz Janje će također lakše plasirati svoje poljoprivredne proizvode!? Šta je loše u brojnim ekonomskim projektima koji su otpočinjani na ranijim zajedničkim sjednicama vlada RS-a i Srbije? - upitao je Nešić optuživši Bećirovića da sije netrpeljivost i protivi se ekonomskom napretku:

- Umjesto toga Bećirović bi nam mogao nabrojati koliko je to on investitora doveo u FBiH? Koji je njegov doprinos boljem životu? Srbija je pokrenula projekat povezivanja Novog Pazara i Sarajeva, i ostala joj je još jedna dionica da se uradi, a Sarajevo još nije mrdnulo prstom niti definisalo trasu. Rad, a ne demagogija, vode napretku i razvoju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.