KADAR SDS-A

Načelnik Sokoca: Prošle sedmice je moj račun ugašen zbog američkih sankcija

On je rekao i da se "pritisci Amerike mijenjaju od vremena do vremena i primjenjuju prema prilikama za nove udare na RS"

Milovan Bjelica. RTRS

S. S.

29.3.2024

SDS je preživjela mnoge krize u proteklom periodu pa će i ove najnovije udare o pitanju gašenja računa u banci na koje smo primorani zbog američkih sankcija, rekao je “Glasu Srpske” član Glavnog odbora SDS-a Milovan Bjelica, koji je i sam pod sankcijama SAD, zbog čega je prošle sedmice i sam bio primoran da ugasi račun u banci.

On je u intervjuu “Glasu Srpske” rekao i da se "pritisci Amerike mijenjaju od vremena do vremena i primjenjuju prema prilikama za nove udare na RS."

SDS je najavio da će račun te stranke zbog američkih sankcija biti zatvoren. Kako će stranka dalje funkcionisati?

- SDS je državotvorna stranka, starija od svih ostalih političkih partija u RS, pa i od RS. Sve to govori da stranka posjeduje veliko iskustvo. Preživjela je proteklih trideset i kusur godina mnogo toga, vodila je narod kroz teška ratna i poratna vremena, te samim tim ima znanja i umijeća da prebrodi i ovu potencijalnu krizu. Odgovorno i efikasno će djelovati i dalje u interesu RS i građana RS vodeći odgovornu nacionalnu politiku.

Da li bi zbog američkih sankcija moglo biti nekih problema kada je u pitanju nastup stranke na predstojećim lokalnim izborima?

- Predsjednik SDS-a Milan Miličević je jasno rekao da jednostrana odluka nekih banaka koje su najavile gašenje računa SDS-a neće uticati na učestvovanje na predstojećim i svim budućim izborima. Kancelarija visokog predstavnika za BiH je SDS-u dozvolila da ima račune u bankama.

I Vi ste pod sankcijama Amerike. Šta je sa Vašim računom?

- Pozvan sam iz banke na razgovor i prošle sedmice je moj račun ugašen iz tog razloga. Kada je nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun započeo praksu smjena demokratski izabranih političara Republike Srpske iz SDS-a, američka Kancelarija za kontrolu stranih sredstava pri Ministarstvu finansija stavila je prvo mene na tu listu, na koju me je stavila i Evropska komisija. Optužen sam da sam dio mreže koja skriva predsjednika Radovana Karadžića, optuženog za zločine pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju. U odluci je stajalo da će sankcije trajati dok optuženi ne bude dostupan sudu, dok optužnica ne bude povučena ili dok tako ne odluči visoki predstavnik. Međutim, kako nisam bio dio nikakve mreže, ovo je bilo suvišno, a besmisleno je postalo nakon 2008. godine, kada je Karadžić uhapšen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.