PREDSTAVNIČKI DOM PS BIH

Zakon o Vrhovnom sudu BiH bez pozitivnog mišljenja: Neće se raspravljati ni o druga dva zakona

Ustavnopravna komisija na sjednici nije pozitivno ocijenila predloženi zakon

Predstavnički dom PS BiH. N. Šaljić / Avaz

N. H.

2.4.2024

Predstavnički dom PS BiH danas će razmatrati principe Prijedloga zakona o Vrhovnom sudu BiH, ali prije sjednice Doma, održana je sjednica Ustavnopravne komisije koja nije pozitivno ocijenila predloženi zakon. 

Ponovili su stavi izrečen u februaru ove godine, a zakon je tada vraćen na ponovno razmatranje i dostavljanje novog izvještaja. 

Predloženim zakonom bi se trebala urediti organizacija, nadležnost, javnost rada, finansiranje i sva druga pitanja u vezi s fukniconisanjem Vrhovnog suda BiH, kao najvišeg kasacionog suda, koji osigurava tumačenje prava na teritoriji cijele BiH. 

Prema njegovim riječima, BiH je jedina zemlja u regionu koja nema vrhovni sud i jedina država u Evropi koja nema Vrhovni sud ili instituciju koja je pandan vrhovnom sudu, a u smislu tijela koje će biti zaduženo za ujednačavanje sudske prakse.

Predstavnički dom bi trebao razmatrati i principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH, koji je predložio Dom naroda državnog parlamenta, no rasprava o tom zakonu je skinuta s dnevnog reda.

Ista stvar je i s Prijedlogom zakona o dopuni Zakona o strancima, koji je predložio poslanik Nihad Omerović, o kojem se također neće raspravljati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.