ŠIROK SPEKTAR PREKRŠAJA

Otkrivamo zbog čega su sve sudije i tužioci sankcionirani u prethodnih pet godina

U prethodnih pet godina izrečeno je čak 150 disciplinskih mjera za nosioce pravosudnih funkcija

Pravosudne institucije BiH. Avaz

2.4.2024

Prema informacijama do kojih je „Avaz“ došao iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH u prethodnih pet godina izrečeno je čak 150 disciplinskih mjera za nosioce pravosudnih funkcija. Neki su kažnjeni i više puta, naročito kada je riječ o manjim prekršajima i to smanjenjem plaće, dok su neki kažnjeni zbog kršenja više članova Zakona o VSTV-u.

Najviše disciplinskih mjera je izrečeno prema sudijama – njih 97. Predsjednici sudova su sankcionisani 14 puta, a stručni saradnici pet puta. Tužioci su sankcionisani 28 puta, a glavni tužioci osam puta.

Nemar i nepažnja

Iz VSTV-a BiH su za “Avaz” otkrili da su čak 53 mjere u prethodnih pet godina izrečene zbog neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili zbog bilo kakvog drugog ponovljenog nepoštivanja dužnosti sudije (čl. 56, tačka 8 Zakona o VSTV-u).

Zbog nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti izrečeno je 46 disciplinskih mjera (čl 56, tačka 8).

Očigledno kršenje obaveze ispravnog postupanja prema strankama u postupku, njihovim pravnim zastupnicima, svjedocima ili drugim osobama iz člana 56, tačke 3 Zakona o VSTV-u sankcionirani je jednom u prethodnih pet godina i to 2022. godine.

Član 56, tačka 9 Zakona o VSTV-u koja navodi prekršaj donošenja odluka kojima se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano krše pravila postupka dva puta je VSTV sankcionirao.

Dvije kazne su evidentirane zbog upuštanja u aktivnosti koje su nespojive sa dužnostima tužioca (član 56, tačka 16), kao i zbog namjernog davanja lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća (član 56, tačka 19).

Zbog ponašanja u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije (član 56, tačka 22) izrečeno je šest disciplinskih mjera. Povreda načela nepristrasnosti (član 56, tačka 22) u posljednjih pet godina sankcionirana je jednom, a propuštanje da se traži svoje izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa šest puta (član 57, tačka 7).

Radi nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti (član 57, tačka 8) izrečeno je 13 disciplinskih mjera, a zbog neopravdanog kašnjenja u provođenju radnji u vezi s vršenjem dužnosti tužioca ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti tužioca (član 57, tačka 9) njih pet.

Miješanje u postupanje sudije ili tužioca

Evidentirano je i jedno miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti (član 57, tačka 12) te pet slučajeva neizvršavanja uputstava nadređenog tužioca, ukoliko takvo uputstvo ne znači kršenje zakona (član 57, tačka 15).

VSTV je izrekao i jednu disciplinsku mjeru zbog upuštanja u aktivnosti koje su nespojive sa dužnostima tužioca (član 57, tačka 16) te tri zbog propuštanja, iz neopravdanih razloga, da se postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća.

Jedan nosilac pravosudne funkcije je namjerno davao lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća (član 57, tačka 19).

Zbog člana 57, tačka 22 Zakona o VSTV-u izrečene su četiri disciplinske mjere, a koje se tiču ponašanja u sudu ili tužilaštvo ili izvan njih, a koje šteti ugledu tužilačke funkcije. Evidentiran je i jedan slučaj iz člana 57, tačka 23, koji se odnosi na „bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.