TEŠKE PODJELE

Čelnik mostarske SDA podnio ostavku: Nije važna pozicija Salema Marića, već da se ukaže na uništeno jedinstvo

Suprotna strana na Skupštinu donijela gotovo novi Poslovnik, naveo predsjednik u ostavci

Marić i Čolaković: "Dvije zaraćene strane". Facebook

Meliha Smajkic

5.4.2024

Predsjednik i dvoje potpredsjednika mostarske SDA te članovi Izborne komisije zadužene za provođenje unutarstranačkih lokalnih izbora na jučerašnjem proširenom Kolegiju SDA u Sarajevu su podnijeli ostavke.

Potvrdio je to danas Salem Marić, predsjednik Gradske organizacije SDA Mostar u saopćenju za javnost koji je u saopćenju za javnost, u ime rukovodstva, naveo kako sa žaljenjem moraju konstatovati da je izborni proces u GO SDA Mostar izazvao teške podjele unutar članstva SDA, kao i između Odbora gradskih područja (OGP) koji pripadaju GO SDA Mostar.

- Nekolegijalno postupanje, nedemokratsko djelovanje i nesavjesno režiranje procesa unutar OGP-ova je narušilo integritet i demokratičnost izbornog procesa kao i stvorilo nejedinstvo SDA u Mostaru zbog čega duboko žalim sa svim savjesnim članovima SDA, jer su to bile odrednice i vrijednosti Stranke u Mostaru.

Zbog toga i značajne poruke koju želim poslati, da u ovom slučaju nije važna pozicija Salema Marića, već da se ukaže na uništeno jedinstvo i normalno okruženje unutar Stranke za narod i članove koji osjećaju da je SDA temelj i oslonac u svim političkim i društvenim izazovima podnio sam ostavku na mjesto predsjednika - naveo je Marić. 

Potpuna neodgovornost

Također, dodao je “da nije istinit konstruisani narativ da vršim zastoj izbornog procesa s obzirom da je suprotna strana na Skupštinu donijela gotovo novi Poslovnik, kojeg ranije nisu dostavili delegatima, te je cilj bio da se Skupština ne održi, jer nisu bili uvjereni da imaju potrebnu podršku”.

- Kao predsjednik, koji je SDA u Mostaru uspješno vodio u godinama iza nas i sa saradnicima ostvarivao najznačajnije rezultate pobjedničke i stabilne stranke, žalim što su neodgovorni pojedinci i grupe podmuklim djelovanjem, potpuno neodgovorno i ne imajući viziju u svom postupanju, zbog kratkoročnih ciljeva odlučili se na rušenje jedinstva i raskol po prvi put unutar mog uspješnog dvadesetogodišnjeg djelovanja SDA u Mostaru - kazao je Marić.

Pojasnio je da su Predsjedništvu SDA podnesene s ostavke Izborne komisije Gradske organizacije SDA Mostar zbog OGP-ova koji nisu ispoštovali nadležnosti Izborne komisije, zbog loših međuljudskih odnosa i pritisaka koji su se odnosili na članove Izborne komisije.

Osjetne posljedice

- Bilo kako da se završi izborni proces za predsjednika i rukovodstvo koje će voditi SDA posljedice će se sigurno osjetiti. Narativ i način postupanja koji provodi suprotna strana nisu nešto s čime se možemo složiti i s razlogom dijelim veliku zabrinutost naroda i članova SDA u Mostaru.

S obzirom da nas očekuju lokalni izbori u Mostaru Stranku očekuje mukotrpan proces konsolidacije za koji se nadam da će SDA kao najsnažnija politička organizacija u Mostaru uspješno učiniti - podvukao je Marić.

Suprotna strana koju spominje Marić jesu članovi SDA ili struje koju predvodi Adil Šuta, aktuelni ministar finansija HNK, a koji na poziciji predsjednika mostarske SDA žele Alisa Čolakovića, vijećnika u GV Mostara, a koji prema dosadašnjim informacijama ima veliku podršku članova Skupštine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.