VELIKI PROBLEM

Video / Najezda štakora u Sarajevu: Miševi šetaju Kovačima

Ranije su stručnjaci za "Dnevni avaz" upozoravali o opasnostima koje prijete stanovništvu

Najezda štakora u Sarajevu. Avaz

D. R.

5.4.2024

U Kantonu Sarajevo još uvijek nije obavljena sistematska deratizacija iako je zakonska obaveza koja se treba provoditi dva puta godišnje, u proljeće i jesen.

Neprovođenje deratizacije povećava rizik od pojave bjesnila, hemoragijske groznice s bubrežnim sindromom, poznatije kao mišija groznica, zatim salmoneloze, trihineloze, bruceloze i drugih bolesti koje prenose glodari.

Ranije su stručnjaci za "Dnevni avaz" upozoravali o opasnostima koje prijete stanovništvu. Posebno su naglasili opasnost od mišije ili hemoragijske groznice s bubrežnim sindromom.

Na adresu naše redakcije stigao je video koji pokazuje kako su miševi krenuli da šetaju na Kovačima što je posljedica neobavljanja deratizacije o čemu smo ranije upozoravali.

Ministarstvo zdravstva je na naš upit vezan za deratizaciju odgovorilo kako čeka nastavak 14. radne sjednice Skupštine KS.

- Prva tačka na toj sjednici je upravo deratizacije, prije toga nemamo konkretnije informacije. U planu je da bude u 2024. godine ali znat ćemo detalje nakon što se okonča i ova sjednica koja se očekuje u narednom periodu - odgovorili su.

Neobavljanje sistematske deratizacije dovodi do rasta broja glodara, a najveći problem predstavlja sama reprodukcija glodara koji se brzo razmnožavaju, što dovodi do toga da od samo jednog štakorskog para u nekoliko mjeseci nastane najezda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.