STANJE ALARMANTNO

Konačno donesena Odluka o obaveznoj deratizaciji u KS: Miševi u Sarajevu i dalje kolo vode

Ministar Enis Hasanović tvrdi da će se deratizacija konačno provesti

Titova ulica: Štakor krstari ulicom. Facebook

Danijal Hadzovic

30.5.2024

Već dvije godine u glavnom gradu BiH nije urađena sistematska deratizacija. Skupština Kantona Sarajevo na nastavku 14. sjednice koja je održana u ponedjeljak donijela je Odluku o izmjenama Odluke o obaveznoj preventivnoj sistemskoj deratizaciji na području KS.

Prometovanje otrova

Suština predloženih izmjena je u tome da se u proceduri javnog poziva za odabir najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje obavezne preventivne deratizacije na području Kantona Sarajevo, ubuduće od potencijalih izvođača neće tražiti rješenje Ministarstva zdravstva Federacije BiH za prometovanje otrova. Razlog je, kako je pojašnjeno, što izvođači obavezne preventivne sistematske deratizacije ne moraju imati navedeno rješenje, jer oni upotrebljavaju otrove, ne prometuju ih te se isto ne treba tražiti u postupku odabira izvođača putem javnog poziva.

Ovu odluku pratila je burna rasprava. Resorni ministar Enis Hasanović potvrdio je da dvije godine nije bilo deratizacije zbog problema s tenderom, odnosno žalbi jedne firme, te je poručio da će se deratizacija provesti.

Hasanović: Problem s tenderom. Screenshot

Na njegovo izlaganje reagirala je opozicija, prije svega zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA).

Želi se pogodovati firmi IDS Zdrava Sredina koja je bliska jednoj frakciji Naroda i pravde, tvrdi Zahiragić.

- U dvadesetak odgovora iz javnih ustanova dobio sam skoro isto toliko odgovora da je posao deratizacije dobivala upravo ova firma. Ove godine ta firma je dobila posao izvan sistemske deratizacije, na Univerzitetu Sarajevo – poručio je Zahiragić.

Zapušteni kanalizacioni otvori. Facebook

Na ozbiljne posljedice upozorili su i zastupnici SDA Faruk Kapidžić i Mahir Dević, kao i Muamer Bandić (Stranka za Bosnu i Hercegovinu). 

S druge strane, vladajuća koalicija, koju čine Socijaldemokratska partija, NiP i Naša stranka, smatra da se treba ići u proces deratizacije jer je to trebalo uraditi još prošle godine.

Kritična situacija

A da je to tako, govori i činjenica da stanari mnogih sarajevskih naselja muku muče s pacovima, a nerijetko ih možete vidjeti i na glavnim sarajevskim ulicama, kao što je zabilježio jedan čitalac jučer u Titovoj ulici.

Građani ih viđaju na svakom koraku, ulaze u podrumske prostorije, poslovne prostore... Međutim, situacija je najkritičnija oko područja gdje se nalaze vrtići, dječija igrališta, škole...

Sugrađanka Erna Kolić u izjavi za "Dnevni avaz“ kazala je da je pacove viđala na ulici dok je šetala s djecom.

Kolić: Vidjela pacove. Avaz

- Plašim se zaraze s obzirom na to da sam medicinski radnik i znam šta se sve s tim nosi. Naravno da se plašimo, ali šta ćemo. Kriva je država i Kanton – kazala je Kolić.

Novi plan

Iz Ministarstva zdravstva KS u proteklim dvjema godinama kazali su kako je bio raspisan tender za deratizaciju, ali da su zaprimili žalbu od jednog od ponuđača.

- Predložen je novi plan i program deratizacije na usvajanje Skupštini Kantona Sarajevo. S obzirom da je na jučerašnjoj sjednici Skupštine KS usvojena ova tačka dnevnog reda, uskoro ćemo i konačno biti u prilici da raspišemo novi tender za deratizaciju i ista će biti provedena u tekućoj godini, i to u jesenjoj fazi – navode u Ministarstvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.