DOMAĆIN EF. FAZLAGIĆ

U Trebinju održan bajramski prijem

Poruka za sve ljude da smo okupljeni oko jednog, da živimo i radimo zajedno i na tome trebamo graditi našu budućnost u Trebinju i BiH

Prijem u Trebinju. P. Mucović

P. Mucović

10.4.2024

U Osman-pašinoj džamiji u Trebinju, klanjan je bajram-namaz povodom velikog islamskog praznika Ramazanskog bajrama, a nakon toga je održan i bajramski prijem.

Molitvu, kojoj je prisustvovalo nekoliko desetina vjernika, predvodio je glavni trebinjski imam hafiz Sadik efendija Fazlagić, koji je istakao da je Bajram veliki praznik za muslimane širom svijeta, koji dijele sa džematlijama i prijateljima.

- Poruka za sve ljude da smo okupljeni oko jednog, da živimo i radimo zajedno i na tome trebamo graditi našu budućnost u Trebinju i BiH - rekao je.

On je zahvalio svima koji su prisustvovali bajramskom prijemu i čestitao praznik svim muslimanima.

Fazlagić je naveo da su zadovoljni sa saradnjom sa gradskim vlastima.

- Osim bajramskog, često imamo i druge susrete sa predstavnicima gradske vlasti. Imamo dobru saradnju i trudimo se da bude što bolja. Zadovoljni smo životom u Trebinju i to je jedan od najljepših gradova - rekao je Fazlagić.

Svečanom prijemu su prisustvovali gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, generalni direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović, načelnica Odjeljenja za kulturu Slađana Skočajić i starješina Sabornog hrama Mladen Žulović.

Sa prijema. P. Mucović

Čestitajući praznik, Ćurić je istakao da predstavnici gradske uprave tradicionalno dijele radost Bajrama sa prijateljima islamske vjeroispovijesti.

- Treba da budemo zajedno, složni i jedinstveni. Potrebna nam je jača komunikacija i u narednom periodu planiramo da što više pažnje posvetimo djeci, da se upoznaju sa vjerama i religijama. Važno je da budemo ljudi i da poštujemo jedni druge - naveo je Ćurić.

Ramazanski bajram obilježava kraj jednomjesečnog posta i slijede dani veselja - dani Bajrama, a obilježavanje traje tri dana.

Fazlagić je naveo da se privodi obnova džamije u Kotezima, stare 500 godina.

- U fazi obnove je već dvije godine i vjerujemo da će se na ljeto biti otvaranje, a najvažnije da je obezbijeđen novac od anonimnog donatora - naveo je.

On je istakao da vjernicima islamske vjeroispovjeti mnogo znači otvaranje halal restorana u obnovljenom vakufskom objektu u Starom gradu.

- Otvarenjem restorana smo riješili veliku dilemu kako muslimana koji drže do halal hrane i tako za naše goste i prijatelje koji dolaze iz svih krajeva svijeta u Trebinje i svi su dobro došli - naveo je Fazlagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.