PREDSJEDNIK NIP-A

Konaković o današnjem skupu: Srbi se godinama okupljaju, nisu čekali da im mi napravimo alibi

Spavaju decenijama i ne vide šta se oko nas dešava

Elmedin Konaković. Fena

S. S.

12.4.2024

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković osvrnuo se na kritike vezano za okupljanje predstavnika stranaka Bošnjaka iz regiona .

- Ako se Bošnjaci okupe to će kako kažu neki prepadnuti političari bez kičme u BiH biti alibi za okupljanje Srba. Spavaju decenijama i ne vide šta se oko nas dešava. Nismo se nikad ovako okupili, a bez obzira na to Srbi se godinama okupljaju, sastaju, planiraju i realizuju. Nisu čekali da im mi napravimo alibi. U manjem bh. entitetu se obrazovni programi usklađuju sa programima u Srbiji, Vučić je u RS-u često i vrlo rijetko tokom tih posjeta posjećuje Sarajevo, Srbija gradi škole, realizuje projekte. Na to su nas već navikli - rekao je.

Ističe da se još mnogo toga može nabrojati bez njegovog alibija.

- Zvaničnici iz Hrvatske imaju sličan koncept dolazaka, posjeta, dogovora i sastajanja. Sve ih teme vezane za Hrvate u BiH zanimaju. A mi ne bi trebali jer će to biti “alibi”. Sve ovo zorno pokazuje koliko su političke elite u Sarajevu savile kičmu, zatvorile se u interes od Baščaršije do M. Dvora, fokus stavili na javne kompanije, tendere, rodbinu i stranačke poltrone. O onima koji nam kazuju da se ne može biti Bosanac i Hercegovac i Bošnjak istovremeno sam pisao i govorio. Sarajevski establišment se mora trznuti iz partokratske letargije, pogledati oko sebe i dozvoliti hrabrom narodu da se gordo ispravi. Danas ako Bog da u Sarajevu počinje taj proces. Vrata su otvorena za sve one koji nisu odmah shvatili da se kasnije priključe. Jer bit će toga još ako Bog da - naveo je Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.