REAKCIJE

Lazović: Smiju li Forto i Nikšić reći Konakoviću da je ovo tjeranje vode na mlin "srpskog sveta"

Osjećaju li potrebu Nermin Nikšić i Edin Forto, ako već nisu pozvani, došapnuti svom koalicionom partneru Konakoviću da ovo nije politički pametno

Miro Lazović. Amin Durgut / Pixsell

S. S.

12.4.2024

Nakon najave da će danas u Sarajevu biti održan sastanak predstavnika stranaka Bošnjaka iz cijelog regiona, oglasio se Miro Lazović, predsjednik Skupštine RBiH i član ratnog Predsjedništva BiH.

- Osjećaju li potrebu Nermin Nikšić i Edin Forto, ako već nisu pozvani, došapnuti svom koalicionom partneru Dini Konakoviću da nije politički pametno, u ovim prelomnim vremenima za našu državu organizirati etničko okupljanje Bošnjaka u Sarajevu? Osjećaju li potrebu Nikšić i Forto skrenuti pažnju Konakoviću da je okupljanje Bošnjačkog sabora alibi za Vučićevo Dodikovo svesrpsko majsko okupljanje i tjeranje vode na mlin "srpskog sveta" - pita se Lazović te dodaje:

- Smiju li Nikšić i Forto opomenuti Konakovića da bošnjačkim saborom trojci ovjerava pečat bošnjačke reprezentacije, a multietničke partije SDP i NS svodi na poželjne ikebane dominantnih etničkih podjela? Osjećaju li potrebu Nikšić i Forto upozoriti Konakovića da je nakon otvaranja pregovora BiH sa EU, našem društvu potrebna afirmacija građanske svijesti, a ne daljnje učvršćivanje etničkih podjela? Mogu li Nikšić i Forto podsjetiti Konakovića na riječi američkog diplomate Džejmsa Obrajana izgovorene studentima Fakulteta političkih nauka u Sarajevu da je isteklo vrijeme etničkih politika? I na kraju, osjećaju li potrebu, Nikšić i Forto podsjetiti Konakovića da je umjesto improvizovane organizacije Bošnjačkog sabora, našoj državi potrebna ozbiljna organizacija bosanskohercegovačkog sabora?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.