BRITANSKI PREMIJER

Sunak: Britanski avioni oborili nekoliko iranskih dronova

Mogu potvrditi da je naša letjelica oborila nekoliko iranskih jurišnih aviona, rekao je

Riši Sunak. AP

Anadolija

14.4.2024

Britanski premijer Riši Sunak (Rishi) potvrdio je da su avioni Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF) oborili nekoliko iranskih bespilotnih letjelica nakon iranskog zračnog napada na Izrael. Naveo je da je njegova zemlja učestvovala u međunarodnom koordinisanom nastojanju da spriječi iranski napad.

- Zahvaljujući međunarodnim koordinisanim naporima u kojima je učestvovala i Velika Britanija, skoro svi ovi projektili su blokirani i životi su spašeni ne samo u Izraelu, već i u susjednim zemljama kao što je Jordan - rekao je Sunak.

Potvrdio je da je RAF poslao dodatne avione u regiju.

- Mogu potvrditi da je naša letjelica oborila nekoliko iranskih jurišnih aviona - kazao je Sunak.

Istakao je da postoji potreba da prevlada smirenost i napomenuo da će njegova zemlja raditi sa svojim saveznicima na smirivanju situacije. Nakon što je Iran pokrenuo zračni napad na Izrael, britanski ministar odbrane Grant Šaps objavio je sinoć da su na Bliski istok rasporedili dodatne avione RAF-a i tankere za punjenje gorivom.

Britanska televizija Sky News, pozivajući se na svoje izvore, navela je da su avioni RAF-a učestvovali u odbrani Izraela. Iran je kasno u subotu pokrenuo zračni napad na Izrael u znak odmazde za zračni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila. U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, među kojima i dva generala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.