PREDSTAVILI PROJEKTE

JP Autoceste FBiH s partnerskim kompanijama na Sajmu privrede u Mostaru

Vršitelj dužnosti direktora JP Autoceste FBiH naglasio je važnost novih velikih infrastrukturnih projekata u Hercegovini

Sa Mostarskog sajma. JP Autoceste FBiH

FENA

16.4.2024

Na 25. Međunarodnom sajmu privreda, koji je danas otvoren u Slobodnoj carinskoj zoni u Mostaru, i ove godine sudjeluje JP Autoceste FBiH, zajedno sa svojim partnerskim kompanija na projektu izgradnje Koridora Vc – Regeneracija d.o.o. Velika Kladuša, BS Telecom Solutions d.o.o. Sarajevo i IGH d.o.o. Mostar, predstavljajući završene i aktuelne projekte.

- Trenutno smo u završnoj fazi ugovaranja zadnje dionice što se tiče sjevernog dijela Koridora Vc to je dionica Ozimice - Poprikuše, a istovremeno smo u južnom, odnosno dijelu oko Mostara u tijeku završnog ugovaranja tri dionice Tunel Kvanj – Buna, Mostar jug – tunel Kvanj i Mostar sjever – Mostar jug - rekao je v.d. direktor JP Autoceste FBiH Denis Lasić.

Lasić je potvrdio i da je dionica Počitelj – Zvirovići u završnoj fazi izgradnje.

- Prikupljamo zadnje dozvole što se tiče samog otvaranja. Završni su radovi i na mostu. Što se tiče sanacije, ona je završena. Tako da planiramo do početka ljetne sezone da otvorimo tu dionicu - pojašnjava Lasić.

O temi uvezivanja elektronske naplate cestarine i novih mogućnosti za korisnike, Lasić podsjeća da je s RS, odnosno Autoputevima RS to već završeno i korisnici su pozitivno reagirali.

- S Republikom Hrvatskom, odnosno sa HAC-om ćemo ovih dana i službeno to uraditi, a u završnoj smo fazi s Republikom Srbijom. Tako da ćemo, što se tiče regije, pokriti kompletno i bit će uvezana naplata za sve autoceste u regiji. To znači da svakom putniku, građaninu olakšavamo putovanje, nema potrebe da kupuje nove TAG-ove, da vodi računa o granicama, jednostavno njegovo je samo da putuje, a sve ostalo radi informatički sustav - rekao je Lasić.

Vršitelj dužnosti direktora JP Autoceste FBiH je naglasio važnost novih velikih infrastrukturnih projekta u Hercegovini s fokusom na dva.

- U pitanju su dionica Mostar sjever – Mostar jug iznimno bitna i tunel Prenju. To su dva najveća projekta koji će biti ugovoreni u toku ove godine. Ostane nam taj mali dio od Ivana do tunela Prenj i južno od tunel Prenj do Mostara sjever koji ćemo isto u međuvremenu finansijski zaokružiti tako da ćemo i njega ugovoriti do sredine iduće godine - ustvrdio je Lasić.

Inače, ovogodišnji sajam traje do subote, 20. aprila i okupio je više od 800 izlagača iz 30 zemalja svijeta. Štand JP Autoceste FBiH nalazi se u Paviljonu 2 sve do subote u vremenu od 10:30 do 18:30, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.