LIDER HDZ BIH

Dragan Čović za "Avaz": Politička nadmudrivanja da ostanu u drugom planu, okrenimo se ekonomiji

Bosna i Hercegovina sa svim svojim iskušenjima i nesavršenostima u organizaciji mora težište s političkog prebaciti na ekonomsko

N. Šaljić / Avaz

Meliha Smajkic

17.4.2024

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH prisustvovao je današnjoj konferenciji „EU perspektive za Bosnu i Hercegovinu-Iskustva Republike Hrvatske“, u okviru 3.Mostarskog ekonomskog foruma na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru.

Nova dimenzija

Čović je, također, posjetio brojne domaće izlagače na Sajmu, a kako je za „Avaz“ kazao ovo je jedan od najuspješnijih Sajmova u zadnjih 15-tak godina i po strukturi gostiju, odnosno, izlagača, ali i povezanosti te brojnih konferencija koje se organiziraju, a kakva je bila i ova na kojoj su stručnjaci iz Republike Hrvatske prezentirali svoja iskustva i govorili o benefitima ulaska svoje države u Evropsku uniju.

- To je potpuno nova dimenzija našeg približavanja Evropskoj uniji , šta sve trebamo uraditi, da bi mi iskoristili upravo ono što je Hrvatska uradila za pet godina,a da mi koliko možemo to skratimo, jer vidjeli ste koliko su naši susjedi u tom procesu. Znači, Srbija je 10 godina u tom procesu, Crna Gora 12, Sjeverna Makedonija 15 godina. Bosna i Hercegovina sa svim svojim iskušenjima i nesavršenostima u organizaciji mora težište s političkog prebaciti na ekonomsko, obrazovno da se možemo uhvatiti u koštac sa izazovima i da osnova bude ekonomija, znanje i naša integracija, digitalizacija, a politička nadmudrivanja da ostanu u drugom planu, da jedno s drugim nikako ne stavljamo u isti vremenski okvir kada radimo. Jer, bojim se da ćemo onda imati ono stalno iskustvo svaka tri mjeseca neka kriza -rekao nam je Čović.

Ugroziti procese

Podvukao je da nikakvim više izazovima visoki predstavnik ili bilo koji drugi predstavnik međunarodne zajednice ne smije ugroziti te procese i "da sami donosimo odluke"

Također, kazao je da se hitno mora usvojiti budžet BiH.

- Jer, bez usvojenog proračuna BiH ne možemo implementirati nijedan projekat koji možemo do kraja godine implementirati, a radi se o milijardi KM i više od toga, tako da imamo jako puno posla - naveo je.

Potvrdio je da će danas biti održan sastanak predstavnika državne koalicije kako je to najavio Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

- Ovih dana ćemo intenzivno razgovarati i nadam se da ćemo napraviti jednu dobru platformu za sve ovo što sam sada govorio, da završimo na Vijeću ministara BiH ono što smo preuzeli kao obavezu, da to ide u parlamentarnu proceduru i da tamo nemamo nikakvih blokada. Vidite imamo paralelno procese na globalnoj razini koji se izravno tiču Bosne i Hercegovine, a onda to samo po sebi može izazvati nervozu i kojekve blokade. Uvjeren sam da ćemo ovaj i idući tjedan vrlo praktično pokazati, možda da će već u ponedjeljak Vijeće ministara imati dovoljno prostora da donosi odluke koje su do sada stajale - poručio je Čović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.