VAŽNI SASTANCI

Forto sa čelnicima IFC-a: Javno-privatnim partnerstvima do infrastrukturnog zamaha

Nema opravdanja da se prilike za javno-privatna partnerstva ne počnu koristiti u Bosni i Hercegovini

Edin Forto s članovima IFC-a. Fena

FENA

18.4.2024

Ne smijemo dozvoliti daljnje kaskanje za regionom i Evropom kada je riječ o korištenju potencijala javno-privatnih partnerstava koja su ključna za realizaciju infrastrukturnih i drugih projekata - poručio je državni ministar komunikacija i prometa Edin Forto na sastanku s delegacijom Međunarodne finansijske korporacije članica Grupacije Svjetske banke (IFC) na čelu s Alfonsom Garciom Morom, potpredsjednikom za Evropu i Latinsku Ameriku, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Predstavnici IFC-a naveli su da bi projekt upravljanja postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda u sarajevskim Butilama kroz sistem JPP-a mogao biti ogledni primjer za ovaj model finansiranja. Dodali su kako IFC aktivno podržava izradu zakona o JPP-u i na višim nivoima vlasti s ciljem olakšavanja korištenja potencijala ovog vida finansiranja infrastrukturnih projekata, poput aerodroma, ali i energetskih projekata.

- Nema opravdanja da se prilike za javno-privatna partnerstva ne počnu koristiti u Bosni i Hercegovini s ciljem značajnijeg zamaha u infrastrukturnim i drugim projektima. Takav pristup, dokazan na brojnim projektima u regionu i EU, rezultira ekonomskim rastom i napretkom - poručio je Forto.

Sastanak je održan u Vašingtonu u okviru proljetnog sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda na kojem ministar Forto predvodi delegaciju Bosne i Hercegovine u ulozi zamjenika guvernera BiH u Svjetskoj banci, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.