SASTANAK U VAŠINGTONU

Eskobar nakon sastanka s Fortom: Najveći problem u BiH je korupcija

Američki izaslanik je naveo kako problem Bosne i Hercegovine nije etničke prirode

Eskobar i Forto. Naša Stranka

N. H.

18.4.2024

Članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i NATO savezu je strateški interes, odnosno garant stabilnosti, a time i ekonomskog napretka, poručio je državni ministar komunikacija i prometa Edin Forto tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom (Escobar).

Krucijalni investicijski i infrastrukturni projekti zahtijevaju političku i ekonomsku stabilnost, dok stalna proizvodnja političkih kriza osim jeftinog populizma nanosi samo štetu svim građanima BiH, rekao je ministar Forto tokom sastanka koji je održan u State Departmentu u Vašingtonu.

Specijalni izaslanik Eskobar je naglasio da Sjedinjene Američke Države ostaju snažan prijatelj i partner Bosne i Hercegovine, spremne zaštititi Dejtonski sporazum, njen teritorijalni integritet i njene institucije. Istaknuo je da će SAD nastaviti intenzivnu saradnju sa institucijama Bosne i Hercegovine u cilju provedbe reformi neophodnih za nastavak euroatlantskih integracija.

Američki izaslanik je naveo kako problem Bosne i Hercegovine nije etničke prirode, nego se ogleda u sistemskoj korupciji koja se već dug niz godina pokušava prikriti fabriciranjem kriza. Zato, kako je naglasio, krucijalno važnu ulogu za sve zemlje Zapadnog Balkana imaju reforme u oblasti vladavine prava čija provedba je obaveza na putu članstva u Evropskoj uniji.

Za takve procese potrebne su nove generacije lidera, kakve već vidimo među vama, koji će se fokusirati na razvoj i jačanje ekonomije cijelog regiona, u čemu ćete imati podršku SAD-a - zaključio je specijalni američki izaslanik Eskobar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.