PREMINUO DANAS

BANU: Omaž akademiku Dževadu Jahiću

Akademik Jahić ostavlja u amanet bošnjačkom narodu da ga se sjeća s dobrim

Jahić: Preminuo danas. BANU

E. Ć.

21.4.2024

Jedan od najznačajnijih bh. lingvista Dževad Jahić preminuo je danas u 77. godini. Od njega se opraštaju brojni poznanici, a Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) je objavila omaž akademiju Jahiću.

- Sa tugom u srcu Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti primila je vijest o preseljenju na Ahiret jednog od njenih utemeljitelja i potpredsjednika Akademije.

Ako se Akademija nauka i umjetnosti mjeri po cilju brige za očuvanje i razvijanje autentičnosti jezika nacije, kao što je to bio i ostao glavni cilj Francuske akademije, onda akademik Dževad Jahić u Bošnjaka stoji na časnom čelu očuvanja i razvijanja bosanskog jezika. O tome svjedoči deset tomova njegovog „Rječnika bosanskog jezika“, kojeg je akademik Jahić uradio samoinicijativno, samopregalački i samouvjerljivo na način da nam, kao naciji, mogu sve nacije pozavidjeti.

Iza akademika Jahića ostaje velika praznina u našoj Akademiji. Veliki je njegov doprinos u osnivanju i djelovanju prve bošnjačke Akademije nauka i umjetnosti. Svojim prisustvom i aktivnošću, akademik Jahić je zračio optimizmom i pozitivnom energijom. Njegova svijest o važnosti jezika za bošnjačku nacionalnu kulturu i bosansku državotvornu svijest ostaje kao trajno naslijeđe, na što je Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti posebno ponosna.

Također, ponosni smo što smo imali priliku da se družimo i radimo sa čovjekom, akademikom Dževadom Jahićem, koji je imao dušu za svakoga čovjeka dobre volje, imao je srce za svoju domovinu i državu, imao je um za svoju naciju i kulturu.

Iza sedamdeset sedam godina života akademik Dževad Jahić ostavlja u amanet bošnjačkom narodu da ga se sjeća s dobrim, te da svjedoči na Sudnjemu danu da je njegov život u Nasūtu imao smisla kako bi mu se vrata milosti Allahove otvorila u Malakūtu. Amin!

Uz izraze sućuti porodici akademika Jahića, molimo Svevišnjeg Allaha da mu se smiluje i uvede ga u Džennet. Amin!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.