GUBITAK ZA SVE

Ramić o akademiku Jahiću: "Narod bez jezika nema se čega sjećati niti ima kud u budućnost ići"

Idiotizam je negirati tradiciju bosanskohercegovačke države, historije, kulture i bosanskog jezika, govorio je akademik Jahić

Ramić o akademiku Jahiću. Društvene mreže

N. Aj.

21.4.2024

Emir Ramić, čelnik Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK), oglasio se povodom smrti akademika Dževada Jahića.

- BiH je izgubila još jednog velikog čovjeka, akademika Dževada Jahića. Akademik Jahić je čitavim svojim bićem bio posvećen afirmaciji bosanskog jezika i utemeljenju i razvoju bosnistike kao nauke.

Ovo nije gubitak samo za akademsku zajednicu već za razvoj i afirmaciju bosanskog jezika uopće, a u temelju bosanskog jezika je i državnost BiH - poručio je Ramić.

Prisjetio se svog posljednjeg razgovora s akademikom Jahićem dok je radio na serijalu o značaju bosanskog jezika u dijaspori. 

- Tada mi je rekao: “Narod bez jezika nema se čega sjećati niti ima kud u budućnost ići. Bosanski jezik stub je historičnosti, savremenosti i budućnosti bošnjačkog naroda i BiH. Bosanski jezik ima svoju istinu i pravdu, ali oni nisu političkog karaktera, već su stvar nauke, historije, kulture i tradicije. Idiotizam je negirati tradiciju bosanskohercegovačke države, historije, kulture i bosanskog jezika."

Porodici, prijateljima i svim građanima BiH, koji su uvažavali djelo akademika Dževada Jahića upućujem izraze dubokog saučešća. Porodici želim sabur, a našem akademiku Dževadu Jahiću vječni rahmet - zaključio je Jahić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.