DODIJELJENE NAGRADE

Posljednji dan Sarajevskog sajma knjige: Popusti do 70 posto

I ove godine se moglo se pronaći ponešto za svakoga od svjetskih klasika, bestselera, stripova pa sve do kuharica

Sa Međunarodnog sajma knjige u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

22.4.2024

Svečanom dodjelom nagrada zatvoren je 35. Međunarodni sarajevski sajam knjiga, pod motom "Riječ", u dvorani "Mirza Delibašić" u Skenderiji.

Na ovogodišnjem sajmu knjiga učestvovalo je više od 150 izdavača iz Bosne i Hercegovine, regiona ali i šire.

Nagrađeni izdavači

U sklopu posljednjeg dana Sajma, u Skenderiji je danas održano zvanično proglašenje nagrađenih izdavača, a za najbolju promociju djela na sajmu nagradu je dobilo Udruženje Fani Sarajevo za djela: "Čudni gosti" i "U ogledalu" autora Fahrudina Kučuka, kao i "Vilenjakovo pero - Čarobne priče" i "Vilenjakovo pero - U svijetu bajke", grupa autora.

Ovogodišnji Sajam knjiga obilježio je veliki broj promocija, tačnije, predstavljeno je je predstavljeno oko 130 novih knjiga i 175 autora i promotora na 86 promocija.

U razgovoru za “Avaza” nekoliko izdavača iz BiH, Srbije i Crne Gore, istakli su kako su zadovoljni kako je protekao ovogodišnji Sajam knjiga koji je bio znatno posjećen.

Prethodno su za “Avaz” istakli kako je najtraženija literatura bila besteseleri, beletristika, a kako je posebno interesovanje mladih bilo oko stripova i japanskih mangi.

Bisera Alikadić. Avaz

Ceremonija zatvaranja

Istaknuta bh. pjesnikinja Bisera Alikadić kazala je za “Avaz” kako je izuzetno zadovoljna kako je protekao ovogodišnji Sajam knjiga.

- Praznik i sve lijepe stvari iskliznu nam kao mirišljav sapun kad se umivamo iz ruku. Prošao je Sajam i ko je kupio knjigu treba da čita, ko je ukoričio knjigu tj. ko je pisac, on treba da razmisli šta je i kako je napisao i kako ga je publika primila - kazala je Alikadić za “Avaz”.

I ove godine se na Sajmu moglo pronaći ponešto za svakoga od svjetskih klasika, bestselera, stripova pa sve do kuharica.

Na ceremoniji zatvaranja predstavili su se i studenti Muzičke akademije u Sarajevu, Najda Nukić (flauta) i Anes Čolak (harmonika), sa izvedbom Brehme, koju je napisao Gorka Hermosa.

Velika posjećenost

Kako je prethodno kazao predsjednik Programskog savjeta Međunarodnog sarajevskog sajma knjiga Ibrahim Spahić ovogodišnji, 35. po redu, međunarodni sarajevski sajam knjiga okupio je 100.000 posjetilaca iz BiH, regiona, ali i šire.

Kako je kazao, najveće interesovanje je bilo za knjige vezane za univerzitetsku nastavu.

- Sajam je konceptualno smišljen da održi niz razgovara, ove godine je bilo riječi o prevođenju i autorstvu prevodilaca - kazao je Spahić.

Dobitnici su i nagrade za naučne radove za djelo grupe autora: "Bajka u 21. stoljeću".

Za e-izdavaštvo i nove tehnologije dobitnik nagrade je i Pedagoški fakultet Univerziteta u Bihaću za djelo: "Post scriptum", urednice Šeherzade Džafić.

- Radi se o univerzitetskom časopisu na kojem radim već 15 godina. Osnovala sam ga kada sam počela raditi na Univerzitetu. Imala sam podršku kolega. Kontinuirano izlazimo već 15 godina. Na sajmu smo promovisali sve brojeve jer do sada nismo dolazili. Najavili smo i novi broj koji će biti posvećen stvaralaštvu Irfana Horozovića - kazala je Džafić.

Većina izdavačkih kuća napustila je sajam koji se zatvara večeras, a danas je posljednja prilika da nabavite knjige koje su snižene čak i do 70 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.