REFORMA TRŽIŠTA RADA

Predstavnički dom Federalnog parlamenta usvojio Dopunu zakona o radu studenata

Vjerujem da će poslodavci iskoristiti radnu snagu studenata, rekao je Delić

Sa sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta. Fena

FENA

22.4.2024

Predstavnički dom Federalnog parlamenta usvojio je Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o radu, koji propisuju da poslodavci mogu ubuduće zaključivati ugovore o radu sa studentima za privremene i povremene poslove u punom ili nepunom radnom vremenu.

Isključivo bi to bili poslovi bez većeg rizika, sezonski i pomoćni, za koje se s poslodavcem ugovara rad na određeno vrijeme.

- Povremeni i privremeni poslovi omogućavaju poslodavcu da u toku godine u trajanju od šest mjeseci mogu angažovati studente bilo da se radi o redovnim, vanrednim ili koji studiraju na daljinu. Vjerujem da će poslodavci iskoristiti radnu snagu studenata – rekao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Nada se da će ovo zakonsko rješenje usvojiti i Dom naroda kako bi stupilo na snagu, te "studentima već tokom ovog ljeta omogućiti da rade“. U toku rada, imali bi odmor pod istim uvjetima kao i osobe u radnom odnosu te druga prava u skladu s propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

- Ovo je početak reforme tržišta rada u Federaciji BiH – podvukao je Delić govoreći o predloženim dopunama Zakona o radu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.