PUŠTEN NA SLOBODU

Munjićeva advokatica za "Avaz": Osumnjičen za krivično djelo koje nije u nadležnosti Suda BiH, načinjena mu velika šteta

Najviši policijski službenici se lišavaju slobode na osnovu rekla-kazala dokaza i operativnih saznanja koji ne mogu služiti kao dokaz

Denisa Gačanin i Vahidin Munjić. advokat-denisa.ba - Armin Durgut / PIXSELL

25.4.2024

Direktor FUP-a Vahidin Munjić je pušten na slobodu nakon ročišta za određenje pritvora u akciji "Crna kravata 2".

Njegova advokatica Denisa Gačanin je pojasnila da prema Munjiću nisu izrečene nikakve mjere zabrane.

- Nije uopšte utvrđeno postojanje osnovane sumnje. Evidentno je nakon okončanja ročišta i odluke Suda BiH kojim odbija prijedlog za određivanjem mjere pritvora kao neosnovan u odnosu na gospodina Munjića da Tužilaštvo BiH nije ponudilo niti jedan materijalni dokaz da je direktor FUP-a počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, koje mu je Tužilaštvo BiH stavljalo na teret - rekla je Gačanin za portal "Avaza".

Dodaje da je sinoć na ročištu istakla prigovor na nadležnost Suda BiH s obzirom da se Munjiću stavlja zloupotreba položaja, koju tretira Krivični zakon FBiH.

- Za to djelo nije nadležan Sud BiH, a Sud se na to i osvrnuo u obrazloženju - poručila je.

Za kraj je poručila za portal "Avaza":

- Ovakvom neosnovanom, ničim utemeljenom akcijom je načinjena velika šteta FUP-u i ugledu jedne takve policijske agencije. Smatramo neprihvatljivim to i nadamo se da se u praksi više nikada neće desiti ovakva ili slična situacija da se najviši policijski službenici lišavaju slobode na osnovu rekla-kazala dokaza i operativnih saznanja koji ne mogu i nikada nisu mogli služiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.