GODIŠNJICE

Zastave, ljiljani, uniforme: Članovi "Zelenih beretki" u bivšoj Dobrovoljačkoj odali počast poginulim saborcima

Predsjednik Udruženja “Zelene beretke” Stari Grad Vahid Alić kazao je da su se okupili kako bi odali počast borcima koji su dali živote za odbranu

Zelene beretke  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8
FENA

3.5.2024

 Članovi Udruženja "Zelene beretke", borci Armije RBiH i građani Sarajeva danas su u ulici Hamdije Kreševljakovića, bivšoj Dobrovoljačkoj, obilježili godišnjicu jednog od presudnih događaja u odbrani glavnog grada i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Udruženja “Zelene beretke” Stari Grad Vahid Alić kazao je da su se okupili kako bi odali počast borcima koji su dali živote za odbranu Sarajeva i BiH.

- Drugi i treći maj obilježavamo kao najznačajniji datum iz perioda agresije na BiH. Na ovaj dan je odbranjeno Sarajevo, BiH, ali i predsjednik RBiH Alija Izetbegović - rekao je Alić.

Podsjetio je da je kolona JNA bila legitimna meta, nakon što je dan ranije napala Predsjedništvo i pokušala napraviti državni udar, te na aerodromu uhapsila predsjednika Aliju Izetbegovića i članove njegove delegacije.

- JNA je krajem 1991. i početkom 1992. godine izmjestila kompletno teško naoružanje na padine Sarajeva s izgovorom da ga ukopava s namjerom da može braniti Sarajevo. To je taj čvrsti obruč koji je napravila JNA i predala ga paravojnim formacijama - rekao je Alić.

Istakao je da od 3. maja počela opsada grada koja je najduže trajala u povijesti modernog ratovanja, te da imaju posebne emocije prema ovom datumu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.