OTVORENJE DŽAMIJE

Muftija banjalučki ef. Smajlović: Ponovo uzdizanje Arnaudije vraća nadu u naše bolje sutra

Danas se pridružujemo ostalim džamijama u ovome gradu i zaokružujemo mukotrpan posao njihove obnove, kazao je ef. Smajlović

Ef. Smajlović: Hvala vam svima koji ste došli. Avaz

Nerma Ajnadžić

7.5.2024

Muftija banjalučki Ismail ef. Smajlović tokom svečanog otvorenja džamije Arnaudije obratio se prisutnima kazavši kako su se danas okupili na ovom časnom mjestu s veličanstvenim povodom iskazivanja poštovanja ljudskoj vrlini gradnje i uzdizanja monumentalnih stjecišta dobra, kosmičkog mira i pobožnosti.

Čuvari vrijednog

- Braćo i sestre, dragi gosti, u ramazanu, Uskrsu, Vaskrsu i Pesahu smo imali da posebno iskažemo poštovanje prema drugima i drugačijima. Naši susreti su bili prožeti porukama od Boga uzvišenog: „O, vjernici, kada se susrećete, razgovarajte o dobru, a ne o grijehu. Unapređujte dobročinstvo i bogobojaznost i mislite na susret s tvorcem Uzvišenim pred kojim ćete svi skupljeni biti i račun polagati“ – kaže uzvišeni Allah, dž.š., u 9. ajetu 58. sure.

Braćo i sestre, dragi gosti, Uzvišeni Allah očekuje od razboritih osoba da budu najbolji i najodgovorniji čuvari lijepoga i vrijednoga u stvorenom svijetu, kako kaže časni Poslanik Muhammed a.s. : “Najbolji među vama je onaj koji je najkorisniji ljudima.“

Dakle, od konca 16. stoljeća, čista srca vjernika i bistri pogledi dobronamjernika stapali su se s ovim banjalučkim draguljem - Arnaudija džamijom. Nakon njenog trodecenijskog izbivanja, danas je ponovo vraćamo u njeno prirodno prebivalište, šeher Banju Luku. Danas se pridružujemo ostalim džamijama u ovome gradu i zaokružujemo mukotrpan posao njihove obnove.

Njen džemat će sa ukupno 68 drugih džemata na području Muftiluka banjalučkog biti blagodat u kojem će muslimani moći upotpunjavati svoje propise i obredne aktivnosti.

Naša je radost posebna jer ponovo uzdizanje Arnaudije vraća nadu u naše bolje sutra koje itekako trebamo. Draga braćo i sestre, cijenjenji gosti, hvala vam svima koji ste došli s nama podijeliti ovu radost. Mi vjerujemo u bolje sutra i marljivo radimo na tome. Hvala bratskom narodu Turske koji je putem Generalne direkcije vakufa, vlade Republike Turske i njenog predjsednika Redžepa Tajipa Erdoana, obnovio naše džamije u BiH, a intenzivno i provodimo pripreme za obnovu Sahat-kule.

Širenje dobra

Hvala direktoru Aksu, predsjedniku Erbašu i ministru Ersoju i molim vas da ih nagradimo jednim aplauzom. Hvala vam, braćo i sestre, u ovoj svečanoj prilici ne možemo izbjeći da ne zahvalimo uvaženom reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću na sveukupnoj pomoći koju on rukovodeći Rijasetom Islamske zajednice pruža orgnima i ustanovama na području Muftiluka banjalučkog. 

Konačno, hvala medijima na njihovom primjerenom izvještavanju, posebno u ovome procesu dok smo pripremali organizaciju otvaranja Arnaudija džamije.

Zahvaljujem i članovima tima za pripremu i provedbu programa otvaranja Arnaudija džamije. Radili smo marljivo da ova svečanost prođe u najboljem redu i u tom kontekstu zahvaljujemo svima koji su doprinijeli tome Na kraju, želim skrenuti pažnju na blagodat Uzvišenog Gospodara koji je vrline i vrijednosti podario ljudskom rodu i očekuje od svih nas da ustrajemo u promociji dobra tokom života na ovome svijetu.

 Molim Boga Uzvišenog da naše današnje druženje povodom otvaranja ponovo izgrađene Arnaudija džamije bude poticaj za uspjeh u širenju dobra. Hvala vam, živi i zdravi bili – poručio je ef. Smajlović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.