RADI U AMERICI

Sarajka dr. Džana Katana nagrađena za revolucionarni naučni rad: Pronašla način kako liječiti povrede perifernih živaca

Dr. Katana je docent na University of Pittsburgh u SAD-u na odjelu za plastičnu hirurgiju od 2021., napisao je dr. Edhem Čustović

Uspješna Sarajka. Facebook

Z. K.

10.5.2024

Sarajka dr. Džana Katana nagrađena je za revolucionarni naučni rad gdje razvija bioinženjerske obloge dobijene od ljudskog amnionskog i pupčanog tkiva za liječenje povreda perifernih živaca. Ovu vijest objavio je dr. Edhem Čustović.

Nervni sistem

- Dr. Katana je docent na University of Pittsburgh u SAD-u na odjelu za plastičnu hirurgiju od 2021. i ona je specilizirala nauku o biomaterijalu, inženjerstvo tkiva i regenerativnu medicinu. Radila je na izradi i karakterizaciji vodiča polimernih živaca, optimizaciji protokola i mikrokapsulaciji za isporuku lijekova. Osim toga, proučavala je efekte neuromuskularne električne stimulacije na ublažavanje atrofije skeletnih mišića kod glodara – napisao je dr. Čustović.

U njenom najnovijem radu ona razvija bioinženjerske obloge dobijene od ljudskog amnionskog i pupčanog tkiva za liječenje povreda perifernih živaca. Povrede perifernih nerava (PNI) pogađaju otprilike 1 od 5.000 ljudi godišnje .

PNI je onaj dio vašeg nervnog sistema koji se nalazi izvan vašeg mozga i kičmene moždine. On igra ključnu ulogu u slanju informacija iz različitih dijelova vašeg tijela natrag u vaš mozak, kao i u izvršavanju naredbi iz vašeg mozga u različite dijelove vašeg tijela. PNI mogu uzrokovati senzorna i motorička oštećenja i zato je jako bitno razviti nervne omotače da pomažu u oporavku živaca promicanjem ekstenzije neurita, izolacija i zaštita.

- Dr. Katana je dokazala da njeni nalazi ukazuju na značajno ubrzanje senzornog oporavka, nudeći tračak nade za pacijente koji pate od PNI – navodi dr. Čustović.

U Istanbulu magistrirala

Dr. Katana je pohađala je Druga gimnazija Sarajevo i studirala genetiku na Univerzitet u Sarajevu . Nakon toga je u Istanbulu magistrirala i doktorirala biomedicinsko inženjerstvo na İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (Istanbulski univerzitet-Cerrahpasa). Također je stekla mikrokreditne MBA na Univerzitetu Pittsburgh Katz Graduate School of Business (skup MBA kurseva posebno dizajniranih za naučnike i naučnike da obezbijede osnovne menadžerske i komunikacijske viještine).

Njen rad je nedavno nagrađen "Nagradom za profesionalni razvoj" na 17. Postdoktorskom istraživačkom simpozijumu Univerziteta u Pitsburgu

- Džana jako smo ponosni na tebe – dodao je dr. Čustović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.