MINISTAR SAOBRAĆAJA

Šteta s predstavnicima Direkcije za puteve KS obišao gradilišta

Prva lokacija posjete bila je ratni put Igman, potpuno nova saobraćajnica koja se gradi u dužini od oko tri kilometra

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta. Fena

FENA

15.5.2024

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta s predstavnicima Direkcije za puteve KS obišao je danas desetak gradilišta širom tog Kantona.

- U svim općinama Kantona Sarajevo se gradi, a svaki projekt sa sobom donosi i različite vrste izazova, koje nastojimo sa izvođačem i nadzorom radova rješavati, kako bismo sve projekte koje smo pokrenuli, uspješno i realizovali. Nama je najbitnije da pravimo realne procjene na terenu, da se vidi koje su to saobraćajnice koje su loše, nesigurne i u skladu sa svim tim uočenim karakteristika ih i obnavljamo - istakao je Šteta.

Prva lokacija posjete

Prva lokacija posjete bila je ratni put Igman, potpuno nova saobraćajnica koja se gradi u dužini od oko tri kilometra, a koja će u budućnosti činiti vezu tri općine kantona.

Radovi na izgradnji uključne trake na brzu cestu u Blažuju također idu svojom dinamikom i u narednom periodu očekujemo završetak radova.

Najveći broj projekata realizuje se u Općini Novi Grad, a današnje posjete bile su usmjerene na gradilište na Dobrinji, gdje se radi na obnovi saobraćajnice Bulevar Mimara Sinana u dužini od 1.870 metara, te na gradilište u ulici Džemala Bijedića, gdje se gradi kružni tok koji će spajati IX transverzalu sa ulicom Ive Andrića.

Pored izgradnje nove saobraćajnice u Hotonju, na području općine Vogošća obnavlja se saobraćajnica u ulici Spasoja Blagovčanina u dužini od 350 metara, a radovi na saobraćajnici u Rosuljama se približavaju kraju.

Predstavnici investitora obišli su danas i radove u Ilijašu, na saobraćajnici u naselju Vratuša.

Većinski investitor svih projekata je Ministarstvo saobraćaja putem Direkcije za puteve, a ministar Šteta je naglasio važnost ulaganja u sve općine.

Projekti 

- Da bi se projekti realizovali potrebno je mnogo truda. Negdje skoro nikako nemamo izazova, a negdje imamo projekte koji ne zavise isključivo od gradnje, nego od izmještanja raznih instalacija, čekanja određenih institucija, zato molim sve strane koje su direktno ili indirektno uključene u naše projekte, da efikasno djeluju, kako bi proces gradnje išao svojom dinamikom. Mi ćemo uvijek biti partner za projekte koji će građanima dati kvalitetniji život i nove vrijednosti - zaključio je Šteta.

Cestovna infrastruktura je izuzetno bitna za kvalitet života, a Ministarstvo saobraćaja putem Direkcije za puteve je u periodu od četiri godine obnovilo 120 kilometra saobraćajnica koje su bile u izuzetno lošem stanju, saopćila je Služba za protokol i pres KS 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.