NA DANAŠNJI DAN

Dževad Karahasan: Prva godišnjica smrti bh. književnika

Danas je nedjelja, 19. maj/svibanj 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 226 dana

Dževad Karahasan. Avaz

I.P.

19.5.2024

Na današnji dan 2023. godine, preminuo je bosanskohercegovački književnik, dramatičar, esejist i romanopisac Dževad Karahasan.

Karahasan je rođen u Duvnu, 25. januara 1953., gdje je završio osnovno i gimnazijsko školovanje. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studij komparativne književnosti i teatrologije, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu doktorirao. Dugo godina učestvovao je u uređivanju sarajevske revije “Odjek” kao urednik za kulturna pitanja, te bio dramaturg u Zeničkom narodnom pozorištu.

Profesor u Berlinu

Od 1986. do 1993. Karahasan je bio docent za dramaturgiju i historiju drame na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje je vršio i dužnost dekana. Bio je glavni urednik časopisa za teoriju i kritiku umjetnosti “Izraz” u Sarajevu. Od 1993., nakon odlaska iz Sarajeva usljed agresije na BiH, živio je u Grazu. Od 1994. do 1995. bio je gostujući profesor na Univerzitetu u Salzburgu, 2001. u Inzbruku, a u Berlinu od 2009. do 2010. godine.

Karahasanova djela krasi modernistička i inovativna pripovijedna tehnika u kojoj se miješaju žanrovske karakteristike, esejizacija i dramatizacija proze, kao i bogatstvo jezika. Iako prvenstveno, prema vlastitom izboru i angažmanu dramski pisac, Karahasan je ostvario najjače prodore u narativnoj i esejističko-memoarskoj prozi. Cijenjen i uspješan dramski autor, prije svega u zemljama njemačkog govornog područja, ovaj pisac, prema mišljenju mnogih, dijeli u tom aspektu sudbinu jednog od svojih uzora Miroslava Krleže koji je također bio fasciniran pozorištem, za koje je napisao veći broj poznatih drama. Ipak, Karahasanova najsnažnija djela su romani i esejistička memoaristika.

Objavio je zbirke pripovijedaka “Kraljevske legende”, “Kuća za umorne” i “Izvještaji iz tamnog vilajeta”, romane “Istočni diwan”, “Šahrijarov prsten”, “Sara i Serafina”, drame “Kralju ipak ne sviđa se gluma” i “Misionari”, knjige o teoriji drame “Pozorište i kritika” i “Model u dramaturgiji”, esejističke knjige “O jeziku i strahu”, “Dnevnik selidbe”, “Dosadna razmatranja”, “Knjiga vrtova”, “Dnevnik melanholije” i dr. “Šta pepeo priča” romaneskna je trilogija (Sjeme smrti, Utjeha noćnog neba i Miris straha) posvećena Omeru Hajamu (Hajjam).

Johan Gotlib Fihte. wikipedia.org

Rođen njemački filozof Johan Gotlib Fihte

1762. - Rođen njemački filozof Johan Gotlib Fihte (Johann Gottlieb Fichte), istaknuti predstavnik njemačke klasične idealističke filozofije, profesor univerziteta u Jeni i Eglangenu, rektor Berlinskog univerziteta. U "Govorima njemačkoj naciji" 1807. i 1808. doprinio je jačanju otpora Nijemaca francuskom caru Napoleonu I. Djela: "Pokušaj kritike sveg otkrivenja", "Osnova cjelokupne teorije nauke", "Osnova prirodnog prava prema principima teorije nauke", "Sistem teorije morala prema principima teorije nauke".

1861. - Australska pjevačica Neli Melba (Nellie), jedan od najvećih operskih soprana krajem 19. i početkom 20. vijeka, rođena je na današnji dan. S velikim uspjehom je decenijama nastupala u gotovo svim najvećim operskim kućama u svijetu, uključujući londonski Kovent garden i njujoršku Metropoliten operu.

1864. - Umro američki pisac Natanijel Hotorn (Nathaniel Hawthorne), jedan od prvih značajnijih američkih romansijera. U romanima i pripovijetkama prikazao je moralno-religioznu puritansku tradiciju i njeno opadanje u Novoj Engleskoj. Pisao je u pesimističnom maniru, pri čemu su ga zaokupljale teme grijeha, prestupa i oholosti. Ispoljavao je sklonost ka apstrakciji i alegoriji, pa su njegovi likovi više ovaploćenje moralnih načela nego žive ličnosti. Djela: romani "Skarletno slovo", "Kuća sa sedam zabata", "Blajdelska romansa", "Mermerni faun", pripovijetke "Dvaput ispričane priče", "Živopisne priče za djecu".

1881. - Rođen Mustafa Kemal-paša Ataturk, "otac" moderne Turske, pod čijim je vođstvom, 1923., proglašena Republika Turska, a on je postao njen prvi predsjednik. Tokom 18 godina vladavine proveo je najznačajnije reforme u turskoj historiji. Proklamovao je jednakost svih građana, provodio agrarnu reformu, donio savremene zakone, reformisao jezik i pravopis, ukinuo kalifat, dao izborno pravo ženama... Jedan je od tvoraca Balkanskog saveza 1934. godine. Preminuo je 10. novembra 1938. godine.

Boleslav Prus. zyciorysy.info

Umro književnik Boleslav Prus, najznačajniji poljski realista

1912. - Umro književnik Boleslav Prus, najznačajniji poljski realista. U djelima je pisao o borbi Poljaka protiv germanizacije, a u listu "Kurijer varšavski" objavljivao vrlo čitane hronike. Učestovao je u ustanku protiv kmetskog sistema koji je 1863. podigla revolucionarna stranka "Crvenih". Djela: romani "Lutka", "Talas se vraća", "Mrtva straža", "Emancipovana žena", "Faraon", zbirke pripovijedaka "Stanar potkrovlja", "Jakubov san", "Balska haljina", "Prokleta sreća", "Sitnice", "Večernje pripovijetke".

1930. - Rođen Nikica Kalogjera, hrvatski i jugoslavenski kompozitor i dirigent. Komponovao je zabavnu i filmsku muziku, te muziku za pozorište, televizijske drame i serije. Napisao je više od hiljadu kompozicija, a prvu ploču snimio je 1952. godine za diskografsku kuću „Jugoton“ zajedno s legendom zabavne muzike Ivom Robićem s kojim je sarađivao skoro pola vijeka. Najveće uspjehe postigao je na Festivalu zabavne muzike Split. I danas se pjevaju njegove pobjedničke kompozicije sa Splitskog festivala poput "Maškara", "Veslaj", "Moje suze", "Nono, dobri moj nono", a pjesma "Nima Splita do Splita" postala je himna tog festivala i grada Splita.

1947. - U Tetovu kod Zenice rođen Džemaludin Alić, bosanskohercegovački književnik, autor romana “Demijurg”. Gimnaziju je završio u Zenici, a studije južnoslovenskih književnosti i jezika uspješno je okončao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1972. godine. Prvi roman “I smrt će proći” objavio je 1978. godine u Zagrebu. Ostala djela: romani “Trošenje grijeha”, “ Kukci”, i “Pataren”; knjiga priča “Zamka za Ishaka Ledinu”, “Komadanje Orfeja”, izbor kritike, polemike i eseja, te “Antologija bosanskohercegovačke pripovijetke XX. stoljeća”. Romani „Demijurg“ i “Pataren” prevedeni su i objavljeni i na njemačkom jeziku.

1994. - Umrla bivša američka prva dama Žaklina Kenedi Onazis (Jacqueline Kennedy Onassis), supruga predsjednika SAD Džona Kenedija (John Kennedy), ubijenog 1963. u atentatu. Pet godina nakon Kenedijeve smrti udala se za grčkog brodovlasnika Aristotela Onazisa, koga je također nadživjela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.