NA DANAŠNJI DAN

Želimir Vidović Keli: 32. godišnjica pogibije legendarnog bh. fudbalera

Danas je petak, 17. maj/svibanj 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 228 dana

Želimir Vidović Keli. sport.novi.ba

I.P.

17.5.2024

Na današnji dan 1992. godine, poginuo je Želimir Vidović Keli. Bio je to jedan od zapaženijih igrača FK Sarajevo, igrač zbog čijih poteza su navijači dolazili na utakmice. U jednom od martovskih dana 1992. godine, popularni "Keli" je iz svoje kafane na Lukavičkoj cesti, pesnicama istjerao grupu razularenih četnika kad su pretjerali u svom orgijanju, a to je bio razlog da napusti svoj lokal i kuću.

Kada su otpočele borbe, Vidović je, kao i većina istinskih sportista, stao u odbranu domovine. Prepričavane su situacije u kojima je Vidović, kao dobrovoljac s velikom hrabrošću pomagao ranjenicima, te da je, iako su mnogi od njega tražili da, zbog ranijeg sukoba s četnicima, to ne čini, Vidović ostao pri svojoj odluci i tako jednom prilikom između brojnih barikada i kroz kišu granata odvezao ranjenike u bolnicu "Koševo". Kada se javio iz grada nakon uspješno obavljenog zadatka, svi su od njega tražili da ostane u gradu dok se situacija koliko-toliko ne smiri, a prolaz između barikada ne bude barem malo sigurniji.

Mučenje i likvidacija

Nažalost, tom prilikom "Keli" nije poslušao prijatelje, niti komandanta, te je krenuo "na put bez povratka", možda vjerujući u ratnu sreću i mogućnost da mu, bez ikakvog razloga, četnici neće ništa. Na jednoj od barikada je i zaustavljen, a potom i odveden u zloglasnu kasarnu Nedžarićima, gdje ga je nakon mučenja likvidirao poznati zločinac Željko Ražnatović Arkan.

Želimir Vidović Keli je postao istinska legenda koje se sjećaju i trebaju sjećati sve generacije, ne samo navijači FK Sarajevo, nego i sve istinske patriote i oni koji ovaj grad i državu osjećaju svojim mjestom i domovinom.

Sandro Botičeli. wikipedia.org

Umro Sandro Botičeli, jedan od najznačajnijih ranorenesansnih slikara

1510. - Umro Sandro Botičeli (Botticelli), jedan od najznačajnijih italijanskih ranorenesansnih slikara, koji je radio religiozne i alegorijske kompozicije, a posebno je poznat po likovima Bogorodice s malim Isusom. Botičeli je prvi italijanski slikar koji je izradio crteže za ilustraciju Danteove „Božanstvene komedije“. Radio je i kartone za tapiserije koje se danas nalaze u Viktorijinom i Albertovom muzeju u Londonu. Prvo priznanje dobio je u svojoj lokalnoj crkvi Ognisanti s djelom „Sveti Augustin“. U Rimu je, na poziv pape Siksta IV uradio tri freske u Sikstinskoj kapeli, „Prizori iz Mojsijevog života“, „Kazne Koraha, Datana i Abirama“ i „Iskušavanje Isusovo“. Čuveni slikar se nikada nije oženio, a razlog je, prema mnogima, što je bolovao od neuzvraćene ljubavi. Naime, bio je zaljubljen u udatu plemkinju Simonetu Vespuči (Simonette Vespucci), za koju se vjeruje da je bila model za jednu od njegovih najboljih slika „Rođenje Venere“, iako je preminula 10 godina prije završetka ove slike, te brojne druge njegove slike. Dokaz njegove ljubavi je i činjenica da je odmah nakon njene smrti Botičeli zatražio da ga, kada umre, sahrane pored nje u crkvi Svih Svetih (Ognissanti). Želja mu je ispunjena.

1749. - Rođen engleski ljekar Edvard Džener (Edward Jenner), pronalazač vakcine protiv velikih boginja, čime je utemeljio modernu imunologiju. Uočio je da ljudi zaraženi kravljim boginjama ne dobijaju velike boginje ni u vrijeme epidemija. Poslije dvije decenije rada u maju 1796. godine uspješno je vakcinisao jednog osmogodišnjeg dječaka. Njegova vakcina je ubrzo u cijelom svijetu prihvaćena kao pouzdana zaštita od smrtonosnih velikih boginja.

1866. - Umro francuski kompozitor Erik Sati (Eric Satie), protivnik impresionizma i pobornik specifičnog uprošćenog muzičkog izraza. Posebno je gajio humor i grotesku. Djela: balet "Priroda", klavirske kompozicije "Hladni komadi", "Osušeni embrioni", "Tri komada u obliku kruške".

1911. - Rođena američka filmska glumica irskog porijekla Morin O'Saliven (Maureen O'Sullivan), poznata po ulogama Tarzanove partnerke Džejn u seriji filmova s Džonijem Vajsmilerom (Johnny Weissmuller). Filmovi: "Tarzan i njegova drugarica", "Tarzan i njegov sin", "Tarzanova najveća avantura", "Tarzan u Njujorku", "Visoki čovjek", "Dejvid Koperfild", "Ana Karenjina", "Braća Marks na trkama", "Kardinal Rišelje", "Ponos i predrasude".

1935. - Umro francuski kompozitor Pol Dika (Paul Dukas), profesor Pariskog konzervatorijuma, koji se inspirisao klasičnom tradicijom, obogativši je utjecajem kasnoromantičara i impresionista. Djela: orkestarski skerco "Čarobnjakov učenik", opera "Arijadna i Plavobradi", koreografska poema "Peri".

SARTR. bih-x.info

Osnovan Sarajevski ratni teatar – SARTR

1992. - Osnovan Sarajevski ratni teatar – SARTR, na inicijativu reditelja Dubravka Bibanovića i Gradimira Gojera, inž. Đorđa Mačkića i pisca Safeta Plakala, a okupio je glumce i druge saradnike iz tri profesionalna sarajevska teatra koja su, zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu, morala obustaviti svoj rad. U augustu 1992. SARTR je konstituiran kao vojna jedinica pri Regionalnom štabu Oružanih snaga BiH Sarajevo, a 12. januara 1993. godine, odlukom Ratnog predsjedništva Skupštine grada Sarajeva kao javna ustanova iz oblasti kulture od posebnog interesa za odbranu grada. Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo od 24. jula 1997. ulogu osnivača SARTR-a preuzeo je Kanton Sarajevo. Godine 2003., Sarajevski ratni teatar SARTR je dobio Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva. Afirmirajući se kao jedan od fenomena duhovnog otpora u Sarajevu pod opsadom, SARTR je bio prvi bh. teatar koji je još ratnih 1994. i 1995. uspio izaći u Evropu i predočiti joj se kao segment autohtone kulture BiH.

1992. - Zapaljen Orijentalni institut u Sarajevu. Uništena su djela od neprocjenjivog značaja, rukopisi iz 11. vijeka koji su sačuvani tokom brojnih ratova i elementarnih nepogoda. Od prijeratnih 5.263 kodeksa preostala su samo 52, među kojima su neki djelimično nagoreni, da svjedoče o barbarskom uništenju neponovljivog stvaralaštva zauvijek izgubljenog za svjetsku nauku i kulturu.

2012. - Preminula legendarna američka pjevačica Ladona Edrijan Gejnz (LaDonna Adrian Gaines), umjetničkog imena Dona Samer (Donna Summer). Dobitnica je pet nagrada Gremi, a bila je prva pjevačica čija su tri uzastopna dupla albuma osvojila prvo mjesto američke top-liste Bilbord, te koja je imala četiri singla na prvom mjestu top-lista u SAD u periodu od 13 mjeseci. Tokom 40-godišnje muzičke karijere Samer je objavila 17 studijskih albuma, a 14 njenih pjesama nalazilo se na američkoj top-listi singlova Bilbord.

Njena pjesma "Love to Love You Baby" postigla je ogroman komercijalni uspjeh, a nakon nje su se nizali hitovi poput "I Feel Love", "MacArthur Park", "Hot Stuff" i "No More Tears (Enough is Enough)“ koji je snimila u duetu s Barbrom Strejsend (Streisand). Redovno se pojavljivala u klubu „Studio 54" u Njujorku, postavši poznata kao „kraljica diska“. Dona se dugo borila s depresijom i ovisnošću o drogi, a preminula je od raka pluća. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.