GODIŠNJICA

32 godine od napada na Lozje u Goraždu: Kaznite one koji su ubili i nerođeno dijete

Najmlađa žrtva je bila nerođena beba, ubijena zajedno sa svojom majkom, kazala je Kaloper - Oruli

Goražde - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9
Alen Bajramovic

22.5.2024

U Goraždu je obilježena 32. godišnjica napada na prigradsko naselje Lozje, u kojem je 22. maja 1992. godine ubijeno oko 40 civila, a jedan broj žena i djece odveden u zarobljeništvo.

Ubili dijete od 12 godina

Članovi porodica ubijenih, predstavnici Saveza logoraša BiH, lokalnih i kantonalnih vlasti i Goraždanskog muftijstva, položili su cvijeće na spomen-obilježje u Lozju. 

- Tog kobnog 22. maja 1992. godine izgubila sam 13 članova uže porodice. Najmlađa žrtva je bila nerođena beba, ubijena zajedno sa svojom majkom. To je prizor kojeg čovjek nikad ne može zaboraviti. Zločinci su ubili dijete od 12 godina, moju majku, mene zarobili, prekinuli su moju mladost. Gdje će ti duša dušmanine?! Zahtjevam, molim ako treba, Tužilaštvo i Sud BiH da kazne one koji su ubili i nerođeno dijete - kazala je Midheta Kaloper - Oruli, preživjela žrtva zločina.

Lozje je naselje koje se početkom rata našlo u potpunom okruženju, da bi u ranim jutarnjim satima 22. maja bilo napadnuto. 

Niko nije osuđen

Jedan broj stanovnika ubijen je u njihovim kućama, ostali su zarobljeni i u zarobljeništvu ubijani na najmonstruoznije načine. Zbog ovog zločina niko još nije osuđen. Više od tri decenije od zločina u toku je postupak protiv Branislava Lasice i Miroslava Milovića, komandira jedinica VRS koje su učestvovale u ovom zločinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.