STIGAO ODGOVOR

Memorijalni centar Srebrenica odbio zahtjev Vlade RS, Suljagić poručio: Cvijeće mogu položiti u Kravici i Sušici

Suljagić je predložio da, ako dolaze iz pravca Zvornika, to urade u Pilici u Domu kulture

Suljagić: Sve ćemo znati u četvrtak. Facebook

N. H.

22.5.2024

Vlada RS je najavila sjednicu, odavanje počasti srpskim žrtvama, ali i posjetu Srebrenici 23. maja, istog dana kada će i Generalna skupština UN-a odlučivati o rezoluciji o Srebrenici. 

Ubrzo je stigao odgovor direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića koji je poručio da se za tu posjetu ne mogu osigurati uslovi, imajući u vidu "stavove i politiku Vlade RS, kada je riječ o počinjenom genocidu u Srebrenici nad Bošnjacima".

- Ako predsjednik i predstavnici Vlade RS insistiraju da odaju počast žrtvama iz perioda 1992 - 1995. godine, mogu to učiniti na putu do Srebrenice, pa tako konkretno u Srebrenici mogu položiti cvijeće na školskom igralištu ispred osnovne škole gdje su u aprilu 1993. godine usljed artiljerijskog napada VRS ubijena 74 Bošnjaka iz Srebrenice i Podrinja, a više od 100 njih ranjeno.

Ukoliko to već ne žele uraditi u Srebrenici, Vlada RS može stati i položiti cvijeće ispred magacina Zemljoradničke zadruge u Kravici, gdje su pripadnici specijalne brigade policije MUP-a RS ubili više od 1.300 zarobljenih Bošnjaka civila iz enklave Srebrenica. Ako su pak nestrpljivi i žele to uraditi što prije, mogu u Vlasenici skrenuti u Sušicu, gdje je više od 8000 ljudi prošlo kroz logor pod nadzorom civilnih i vojnih vlasti RS - naveo je Suljagić.

Suljagić je predložio da, ako dolaze iz pravca Zvornika, to urade u Pilici u Domu kulture, gdje je 16. jula 1995. godine, bacanjem bombi i vatrom iz automatskog oružja ubijeno oko 700 zarobljenih Bošnjaka.

Vlada RS je odlučila isti dan održati i sjednicu na kojoj su dolazak najavili predsjednik RS Milorad Dodik i ministri iz manjeg bh. entiteta, koji su dio Vijeća ministara BiH. Također, prisustvovat će načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica s područja Birača i Podrinja.

U saopćenju je navedeno da će oni taj dan položiti cvijeće i vijence na groblje u Bratuncu.

Također, pozvali su građane ovog entiteta da na taj dan istaknu zastave RS, kako bi iskazali protivljenje rezoluciji o Srebrenici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.