SAOPĆENJE

Član NIP-a u Mostaru predao krivičnu prijavu u Tužilaštvo HNK zbog osnovane sumnje na zloupotrebu njegovih ličnih podataka

Narod i Pravda Mostar prvi put izlazi na lokalne izbore u Mostaru ove godine

Sanel Ćorić: Predao prijavu. Mostar.live

FENA

24.5.2024

Član Izvršnog odbora Naroda i Pravde Mostar Sanel Ćorić, u Tužilaštvo HNK danas je predao krivičnu prijavu na osnovu zakona Bosne i Hercegovine o zaštiti ličnih podataka.

- Narod i Pravda Mostar prvi put izlazi na lokalne izbore u Mostaru ove godine, a na osnovu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine bili smo dužni prikupiti potpise podrške od građana Mostara, kako bismo se mogli prijaviti na izbore.

Potpise podrške smo skupili u roku od 24 sata, međutim, određeni potpisi nisu mogli proći kroz e-portal CIK-a BiH što nam se na prvu nije činilo sumnjivim.

Kako smo dobili povratne informacije o tome da postoji sumnja na krađu ličnih podataka (matrica ponavljanja greške u sistemu CIK-a pod nazivom „dupli potpis“, što bi značilo da je već ta osoba zavedena u sistem CIK-a pod drugom političkom partijom) određenih naših članova kontaktiran je CIK te pismeno mailom je zatraženo da nam dostave podatke ko je to određene potpisnike s naše liste prije nas prijavio.

Iz CIK-a BiH nema odgovora pa je naš član NIP-a u Mostaru odlučio da podnese krivičnu prijavu protiv NN lica kao bi Tužilaštvo HNK formiralo predmet i istražilo ko je i na koji način pribavio te zloupotrijebio lične podatke. Od Tužilaštva HNK očekujemo hitno djelovanje te, kao što je u prijavi i navedeno, vrlo lako i brzo se može doći do identiteta osoba koje su ovo krivično djelo počinile.

Bilo koji građanin koji prati politiku u Mostaru zna koje su to stranke koje izlaze prvi put na Lokalne izbore u Mostaru i koje su bile dužne prikupiti potpise podrške, a samim time i Tužilaštvo HNK se treba voditi.

Mi poručujemo osobi/osobama koje su počinile ovo krivično djelo da na ovome nećemo stati, već u narednom periodu ćemo se obratiti i Agenciji za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine kojoj ćemo također poslati prijave. Političkim mešetarima koji nisu u stanju prikupiti 200 potpisa podrške poručujemo da ne trebaju ni izlaziti na izbore, pokazali su već da su spremni na vršenje krivičnih djela samo za prikupljanje potpisa podrške, a zamislimo šta su onda spremni uraditi na dan izbora - navodi se u saopćenju NiP-a Mostar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.