ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Bećirović: Da su suzdržane države željele oboriti Rezoluciju o Srebrenici, one bi glasale protiv

Ne treba nam srednjovjekovna logika već poštivanje međunarodnog prava

S današnje press konferencije. Fena

E. Ć.

24.5.2024

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović održao je konferenciju za medije dan nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.

- Iza ovog uspjeha stoji dobro osmišljen i predan rad. Ovaj rezultat nije pao s neba. Ovo je jedna od najvažnijih diplomatskih i političkih pobjeda BiH u 21. stoljeću. Bili smo u potpuno neravnopravno položaju u odnosu na neuporedivo brojnije diplomatije Srbije, Rusije, Sjeverne Koreje… Ipak, u saradnji s našim saveznicima pobijedili smo.

Želim uputiti nekoliko poruka srpskom narodu u BiH. Srpski narod je integralni dio bh. jedinstva u različitostima i ravnopravan narod s drugim narodima u BiH. Tako je bilo i tako će ostati. Rezolucija o genocidu u Srebrenici nije nikakva prijetnja srpskom narodu. Nema genocidnih naroda. Ovu rezoluciju treba shvatiti kao šansu za katarzu i trasiranje puta u sigurniju budućnost.

Poruka građanima susjedne Republike Srbije: U ovoj rezoluciji se ne spominje nijednom riječju Republika Srbija. Želim da razvijamo dobre odnose između BiH i Srbije uz međusobno poštivanje i uvažavanje. Vrijeme je da i predsjednik susjedne Srbije shvati da je on predsjednik Republike Srbije, a ne predsjednik Srba - naveo je Bećirović.

Kazao je da ne postoje predsjednici Srba, Bošnjaka i Hrvata, postoje međunarodno priznate države i legalni organi vlasti tih država. 

- Ne treba izmišljati bošnjačke, srpske i hrvatske sabore, treba poštovati Parlament Bosne i Hercegovine, Narodnu skupštine Srbije i Sabor Hrvatske. 

Ne treba nam srednjovjekovna logika već poštivanje međunarodnog prava. Inkluzivnost, ekonomski rast, regionalna sradanja i euroatlantske integracije trebaju biti smjer BiH u narednim godinama. Mislim da imamo kapacitet i partnere s kojim možemo ostvariti ovaj cilj. Kao nikada prije ubijeđen sam da će Bosna i Hercegovina biti zemlja uspješnih ljudi - rekao je Bećirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.