SUD BIH

Suđenje Samardžiji: Svjedok rekao da je čuo da su popaljena sela oko Kotor-Varoši

Naveo je da mu je poznato da je Srpska demokratska stranka (SDS) formirala krizni štab na čijim čelu je bio Nedeljko Đekanović

Kotor-Varoš. BIRN BiH

S. S.

27.5.2024

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je na suđenju za zločine u Kotor-Varoši ispričao kako je čuo da su zapaljena sela oko ovog grada, piše Detektor.

Husein Bilić ispričao je da je 11. juna 1992. bila blokirana Kotor-Varoš, kada je oko dvije stotine pripadnika Specijalne jedinice Crvenih beretki stiglo iz Banje Luke.

Naveo je da mu je poznato da je Srpska demokratska stranka (SDS) formirala krizni štab na čijim čelu je bio Nedeljko Đekanović.

Odriješene ruke

- Krizni štab preuzeo je ulogu da bude kapa svih dešavanja oko vojne i policijske nadležnosti, jer se moglo vidjeti da su te službe postale drugačije, (…) da su paravojne formacije imale odriješene ruke da se vraćaju kućama, da pucaju i prave nerede po kafićima i maltretiraju svakoga koga nađu na ulici - ispričao je Bilić.

On je bio pozvan na sastanak s članovima kriznog štaba u školu u Grabovici. Bilić je rekao da su na sastanku tada bili Đekanović, Slobodan Župljanin i Savo Tepić.

- Nedeljko je bio šef policije, a Tepić je ponavljao njegove riječi”, kazao je svjedok, kao i da je na sastanku poručeno da se nalaze na “srpskoj zemlji, srpskoj opštini i ko ne bude provodio odluke kriznog štaba neće dobro proći.

Nedeljku Đekanoviću, Slobodanu Župljaninu, Bošku Peuliću, Manojlu Tepiću i Janku Triviću na teret je stavljen progon na području Kotor-Varoši – ubistvima, deportacijom, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad.

Prvostepenom presudom iz septembra 2023., zbog zločina protiv civilnog stanovništva na području Kotor-Varoši, Savo Tepić oslobođen je optužbi.

Nastavak početkom jula

Svjedok je kazao da su u junu 1992. uspostavljeni i punktovi po Kotor-Varoši, koji su kontrolisali ulaske i izlaske iz grada, te je objasnio da su na njima radili rezervni policajci. Ispričao je da u samim Šipragama – mjesnoj zajednici u okviru Kotor-Varoši, gdje je živio – nije bilo borbenih dejstava, ali je saznao da su okolna sela popaljena i uništena.

Svjedok je rekao da su ga 19. juna 1993. privela dva policajca koja su ga, uz psovke, ubacila na zadnje sjedište automobila. Ispričao je da su ga odveli u zatvor u Tunjicama u Banjoj Luci.

On je svjedočio na suđenju Zdravki Samardžiji, koji je optužen da je, u svojstvu člana komande Specijalnog odreda milicije CSB-a Banja Luka, bio dio udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno uklanjanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Kotor-Varoši.

Na pitanje tužioca Ahmeda Mešića da li zna šta je tada radio optuženi Samardžija, svjedok je kazao da je bio uniformisan, ali ne zna funkciju koju je obavljao.

Naredno ročište je zakazano za 1. juli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.